Μεσόγειος SOS: 16.000 εθελοντές στον καθαρισμό

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ολοκληρώθηκε η 15η Πανελλαδική Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που συντόνισε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το διάστημα 1 έως 31 Μαΐου 2010, με τη συμμετοχή πάνω από 16.000 μαθητών και εκπαιδευτικών, Δήμων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, επιχειρήσεων, πρωτοβουλιών πολιτών, ΜΚΟ και εθελοντών κάθε ηλικίας.

Η εκστρατεία με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 ως «Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας» από τα Ηνωμένα Έθνη, εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών. Και φέτος υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP / MAP), και με την ευγενική χορηγία του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας AMSTEL ECO.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ΕΡΤ (ΕΡΤ Online, ΕΡΑ Δίκτυο, ΚΟΣΜΟΣ 93,6FM, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ), η εφημερίδα REAL NEWS με το ένθετο REAL PLANET, και το ραδιόφωνο REAL FM. Υποστηρικτές της εκστρατείας για τη μεταφορά και παροχή του υλικού ήταν η ΤΝΤ και η ALASKA Γίγας.

Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο όσον αφορά τους φετινούς καθαρισμούς, είναι ότι δόθηκε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καταγραφή των απορριμμάτων, και στην ορθή συμπλήρωση των «Φύλλων καταγραφής απορριμμάτων και παρατήρησης ακτών», προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την πηγή του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών και θαλασσών, ώστε να μπορούμε πλέον να δρούμε προληπτικά και όχι θεραπευτικά. Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις καταγραφές των χιλιάδων εθελοντών της εκστρατείας πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών.

Οι εθελοντές της εκστρατείας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, του Τμήματος Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών, βοήθησαν σημαντικά στην καταγραφή της σύστασης των παραλιών, των απορριμμάτων που βρίσκονται σε αυτές, καθώς και των δραστηριοτήτων- ρυπογόνων και μη – που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές ακτές.

Τα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί ήδη από το 2006 προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες, που δεν υπήρχαν έως σήμερα, για τον ακριβέστερο εντοπισμό των πηγών ρύπανσης των ακτών με απορρίμματα, που αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο στη διαχείριση και στον περιορισμό τους.

Πλέον μπορούμε με επιστημονικά δεδομένα να «στοχοποιήσουμε» τον πρωταγωνιστή των απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές, που δεν είναι άλλος από το πλαστικό, ενώ φαίνεται ότι το πλήθος των απορριμμάτων που συναντάμε συνδέονται με δραστηριότητες αναψυχής τόσο στις ακτές όσο και στη θάλασσα!

Στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1 έως 31 Μαΐου 2010, δήλωσαν συμμετοχή 274 φορείς από όλη την Ελλάδα από τους οποίους 102 ήταν Σχολεία, 3 Πανεπιστήμια, 44 Σύλλογοι – εκ των οποίων οι 8 ήταν καταδυτικοί, ιστιοπλοϊκοί ή αλιευτικοί σύλλογοι -, 55 Δήμοι, 20 Επιχειρήσεις (8 Ξενοδοχεία), 12 Πρωτοβουλίες Πολιτών / ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς.

Το ενδιαφέρον του κόσμου στη φετινή εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ήταν και πάλι έντονο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 16.000 εθελοντών για τον καθαρισμό περίπου 241 φυσικών περιοχών (227 ακτών και βυθών, 4 λιμανιών, 2 ποταμών, 2 πάρκων, 1 άλσους, 1 λίμνης, 1 λιμνοθάλασσας, κ.α.), σε 34 νομούς της Ελλάδας. Εκκρεμούν ακόμη κάποιοι καθαρισμοί, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Newslink

Πηγή: Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Σχόλια