Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου- 15 Ιουνίου

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου.

Φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) συνεργάζεται και πάλι με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας ( GWEC) για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου.

Στις 15 Ιουνίου 2010 και στις 5 Ηπείρους θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την προώθηση της καθαρής και ανεξάντλητης αιολικής ενέργειας.

Η  Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, συμμετείχε ενεργά από την πρώτη διοργάνωση.

Φέτος  η Ένωση θα δώσει δυναμικά το παρών, με στόχο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα πολλά οφέλη της αιολικής ενέργειας.

Σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται από την ΕΛΕΤΑΕΝ ολοήμερη γιορτή.

Στόχος των εκδηλώσεων, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τα προτερήματα της αιολικής ενέργειας και γενικότερα για ένα καλύτερο πράσινο μέλλον.

Έκθεση της EWEA, αναφέρει ότι οι επενδύσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ευρώπη θα παραμείνουν σταθερές μέσα στο 2010 και παρ  όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τις χρηματοδοτήσεις, προβλέπεται αύξηση της δυναμικότητας κατά 13%.

«Προβλέπεται να είναι άλλη μια δυνατή χρονιά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA, Christian Kjaer.

Επίσης, μεγάλη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είναι η ευκολότερη χωροθέτηση, οι υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και η μικρότερη καταπόνηση των μηχανών, με αποτέλεσμα η απόδοση και ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών να αυξάνεται.

Κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια, παράγει σε ένα χρόνο αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ενός οικισμού, ενώ περιορίζει την παραγωγή CO2 κατά 35,000 τόνους.

Η νέα αυτή μορφή ενέργειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Το 2009, περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι εταιρειών σε 38 χώρες, υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Παράκτια Αιολική Ενέργεια, καλώντας τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, να δώσουν την απαραίτητη πολιτική και νομοθετική στήριξη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Τα παράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη, με επταπλάσια ενέργεια από εκείνη που είναι διαθέσιμη σήμερα και τα προγράμματα για τη παράκτια αιολική ενέργεια που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης, αν ολοκληρωθούν μπορούν να καλύψουν το 10% της ενεργειακής ζήτησης, υποστηρίζει η EWEA.

Η Διακήρυξη δεσμεύει τις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εφοδιασμό από ανεμογεννήτριες, υλικά που χρειάζονται για την εγκατάσταση και δημιουργία των αιολικών πάρκων με σκοπό να εκμεταλλευτούν την εν λόγω πράσινη ενέργεια.

Επίσης καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για να προχωρήσουν τα προγράμματα για την παράκτια αιολική ενέργεια.

Ο άνεμος είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, την οποία η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση του λιγνίτη και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Newslink

Σχόλια