Ελλάδα-Κίνα…συμμαχία

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επαφές με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Ζανγκ Ντετζιάνγκ και άλλα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης πραγματοποιούν ο πρωθυπουργός και στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, με σκοπό την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την εξεύρεση νέων τομέων οικονομικής και όχι μόνο συνεργασίας.

Ο Γιώργος  Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για άριστες διμερείς σχέσεις, ενώ ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε στις 14 συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν το πρωί οι δύο χώρες.

Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού , των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

Η υπογραφή των συμφωνιών ολοκληρώθηκε κατόπιν συνάντησης μεταξύ του κ. Ντετζιάνγκ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και αρκετών πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών, όπως η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.

Ο κ. Ντετζιάνκγ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πολιτική του δράση λέγοντας «είστε ο παλαιότερος πολεμιστής του αντιφασιστικού αγώνα, ο παλιός φίλος του κινεζικού λαού. Συμβάλατε σημαντικά και για πολλά χρόνια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το 2008, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρευρεθήκατε ο ίδιος τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην κινεζική πλευρά. Αυτό αντανακλά την φιλία και την αγάπη σας προς την Κίνα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην παρουσία του κινεζικού κολοσσού Cosco στο λιμάνι του Πειραιά εξάροντας το ρόλο του κ. Παπούλια στην τελεσφόρηση της συνεργασίας: «μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco, συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο», είπε ο κ. Ντετζιανγκ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας είπε «δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές».

Πηγή: i-live

Σχόλια