Προτεραιότητα η διασύνδεση ενεργειακών δικτύων

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι οι τρείς πυλώνες μιας νέας Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ενέργεια, με πρώτο βήμα τη διασύνδεση των δικτύων, συμφώνησαν οι 250 και πλέον ευρωβουλευτές, βουλευτές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στην μικτή κοινοβουλευτική συνάντηση στο ΕΚ για την ενέργεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek, μιλώντας στη συνάντηση τόνισε ότι «Οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες και πρέπει να τις ικανοποιήσουμε».

Στη συνάντηση «προς μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Ενέργεια του 21ου Αιώνα», προήδρευσαν οι πρόεδροι του ΕΚ, Jerzy Buzek και της ισπανικής Γερουσίας, Javier Rojo Garcia.

Η πρωτοβουλία εγκαινιάσθηκε στις 5 Μαΐου από τον ίδιο τον πρόεδρο Buzek και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jaques Delors, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση.

Στην παρέμβασή του στις εργασίες της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΕΚ, επισήμανε τα αναγκαία συστατικά του προτεινόμενου νέου ενεργειακού τοπίου:

-την επέκταση και διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων,

-την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου,

-την κοινή παραγγελία καυσίμων και,

-την ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την πιο οικολογική αξιοποίηση των

υδρογονανθράκων που σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε, θα παραμείνουν αναγκαίοι για πολλά χρόνια ακόμα.

Από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, ο καθηγητής του δικαίου του ανταγωνισμού, Marc Van Der Woude, μίλησε για μια επερχόμενη «νέα βιομηχανική επανάσταση» στον ενεργειακό τομέα, για να επισημάνει ότι η ΕΕ στερείται συντονισμού, τόσο στην έρευνα όσο και στην ενεργειακή της πολιτική.

Επίσης, τόνισε ότι «σε σύγκριση με την ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα που ήταν η πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ) μάλλον οπισθοδρόμηση έχουμε στον τομέα της ενέργειας».

Στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης και ύστερα από χωριστές συνεδριάσεις με θεματικούς τομείς, την ασφάλεια και αλληλεγγύη εφοδιασμού, την ενιαία αγορά ενέργειας και το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές, όλοι συμφώνησαν ότι το πρώτο, απαραίτητο βήμα, είναι η διασύνδεση των δικτύων.

Πηγή : Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Σχόλια