Ελληνική οικονομία: Ύφεση 2,5% και μείωση ελλείμματος

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε το ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που πιστοποίησαν την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται στην μείωση κατά 18,4% των επενδύσεων, την υποχώρηση κατά 9% της δημόσιας κατανάλωσης και τη μείωση κατά 0,5% των εξαγωγών.

Σημειώνεται πως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί από 3% ως 4% ως το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.973 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 έναντι 14.655 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι καταγράφοντας μείωση της τάξης του 38,8%, με τον στόχο του ΠΣΑ να είναι 35,1%.

Τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από το μέτωπο του ελλείμματος δε συνοδεύτηκαν από αντίστοιχα στον τομέα των εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο ΠΣΑ για αύξηση κατά 11,7%.

Όσον αφορά στις δαπάνες  αυτές του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,6%, έναντι στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση κατά 4,8%.

Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είναι περιορισμένες κατά 29,6%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 43,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Πηγή: i-live

Σχόλια