Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: «τέλος» ο αγωγός, αποσύρεται η Βουλγαρία

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αποσύρεται οριστικά από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρία σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Boiko Borissov προς τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια.

Επιπλέον, η Βουλγαρία θα παγώσει επ’ αορίστου την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπελένε διότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την απόσβεση της επένδυσης.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση για τη διακοπή της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πάρθηκε κατόπιν αντιδράσεων των κατοίκων των παραθαλάσσιων πόλεων του Εύξεινου Πόντου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο αγωγός θα διέσχιζε περιοχή χαρακτηρισμένη ως φυσική κληρονομιά Natura: «δεν έχουμε εγγυήσεις για την απόδοση της επένδυσης» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «όλοι είδαμε τι συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού», αναφερόμενος στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που λαμβάνει χώρα εκεί.

Ο αγωγός θα περνούσε από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και θα κατέληγε στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται πως πριν από ένα μήνα οι Ρώσοι είχα απειλήσει με διακοπή του έργου εξαιτίας των καθυστερήσεων της βουλγαρικής πλευράς.

Σχόλια