Στα 40.000 βαρέλια η διαρροή στον Κόλπο – "Κόντρα" ΗΠΑ-Βρετανίας

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε 40.000 βαρέλια ημερησίως υπολογίζεται η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, εκτίμηση που απέχει παρασάγγας από την επίσημη δήλωση της ΒΡ για διαρροή 20.000 βαρελιών.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός της διαρροής βρέθηκε στο ανώτατο σημείο πριν τις 3 Ιουνίου, οπότε και τοποθετήθηκε το κάλυμμα στον αγωγό από τη ΒΡ.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ισχυρίζεται πως η συσκευή που τοποθετήθηκε για να απορροφά πετρέλαιο από το υποθαλάσσιο «πηγάδι» μαζεύει περίπου 15.800 βαρέλια ημερησίως, σχεδόν το 50% της διαρροής.

Εντωμεταξύ, επίκειται συνάντηση μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και του προέδρου της ΒΡ Carl-Henric Svanberg, με το Λευκό Οίκο να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε σεντ για τις εργασίες καθαρισμού και τις αποζημιώσεις.

Από την άλλη πλευρά έντονες είναι οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της ΒΡ να ανταπεξέλθει στο τεράστιο κόστος που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της πλατφόρμας Deepwater Horizon.

Από το βήμα της βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσυ Πελόζι κατηγόρησε τη ΒΡ για «έλλειψη ακεραιότητας» στον τρόπο που αντιμετωπίζει την καταστροφή.

Η κα. Πελόζι έχει ταχθεί υπέρ του «παγώματος» στη διανομή μερίσματος από την εταιρεία εωσότου αποδειχθεί ότι υπάρχει αρκετό «ρευστό» για την οικονομική αντιμετώπιση της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού.

Η πρόταση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στη Βρετανία, καθώς οι μετοχές της ΒΡ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο πολλών συνταξιοδοτικών χαρτοφυλακίων στη Γηραιά Αλβιόνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι συντάξεις εκατομμυρίων Βρετανών σε περίπτωση που υλοποιηθεί.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέϊβιντ Κάμερον έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις διαβεβαιώνοντας πρόκειται για μια υπόθεση μεταξύ των ΗΠΑ και τις ΒΡ, ενώ υπενθύμισε ότι η Βρετανία είναι ο στενότερος σύμμαχος των Αμερικανών.

Σχόλια