Μηχανισμούς πιστοποίησης για αειφόρα βιοκαύσιμα καθιερώνει η Κομισιόν

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η καθιέρωση μηχανισμών πιστοποίησης για «αειφόρα βιοκαύσιμα» είναι το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι τα βιοκαύσιμα όντως συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών και δεν απειλούν τη βιοποικιλότητα.

Τα πιστοποιητικά θα αφορούν σε όλους τους τύπους βιοκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εισάγονται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι μηχανισμοί πιστοποίησης θα συμβάλλουν στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία των δασών και των υγρότοπων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο εκτιμούν ότι τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών.

Ανακοινώντας τα μέτρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Gunther Oettinger, επισήμανε ότι «τα επόμενα χρόνια τα βιοκαύσιμα θα είναι η βασική εναλλακτική λύση για τα συμβατικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και ευθύνονται για το 20% των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται είναι αειφόρα», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Oettinger δήλωσε ότι τα μέτρα που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «τα αυστηρότερα παγκοσμίως» και διασφαλίζουν ότι τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ πληρούν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Στο μεταξύ, διευκρίνισε ότι οι μηχανισμοί πιστοποίησης αφορούν και στα εισαγόμενα βιοκαύσιμα, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία των οικοτόπων σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, οι οποίες απειλούνται από την εκτεταμένη χρήση γης γης προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Η καθιέρωση τέτοιου είδους μηχανισμών θεωρείται επιτακτική δεδομένου ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις τα βιοκαύσιμα είναι πιο ρυπογόνα από τα συμβατικά καύσιμα, ενώ κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εντείνονται τα διατροφικά προβλήματα αφού η γη χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων και όχι βασικών προϊόντων.

Το πακέτο μέτρων

Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει τα εξής:

1)      Πιστοποιητικά αειφόρων βιοκαυσίμων: κυβερνήσεις, βιομηχανίες και ΜΚΟ ενθαρρύνονται να καθιερώσουν μηχανισμούς πιστοποίησης. Για να αναγνωριστούν οι τα πιστοποιητικά από την ΕΕ απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι από ανεξάρτητους επιθεωρητές

2)      Προστασία της φύσης: τα βιοκαύσιμα δεν θα πρέπει να παρασκευάζονται από πρώτες ύλες που προέρχονται από υγρότοπους, τροπικά δάση ή περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα.

3)      Προώθηση των βιοκαυσίμων που αποφέρουν υψηλή εξοικονόμηση αερίων θερμοκηπίου: τα βιοκαύσιμα πρέπει να αποφέρουν εξοικονόμηση αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον σε ποσοστό 35% συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50% για το 2017 και στο 60% για το 2018.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τα κράτη μέλη δεσμεύονται ότι το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

Εκτός αυτού, η οδηγία προβλέπει ότι το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στον τομέα των μεταφορών θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι μόνο τα βιοκαύσιμα που πληρούν τα νέα κριτήρια αειφορίας θα υπολογίζονται στους στόχους για το 2020.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο κατηγορούν την Κομισιόν για «χαλαρά μέτρα» που δεν διασφαλίζουν ότι τα «βρώμικα βιοκαύσιμα θα σταματήσουν να καταστρέφουν τα τροπικά δάση και το κλίμα».

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή BBC

Σχόλια