Μια «IPCC για τη φύση» στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη σύσταση διεθνούς οργανισμού για τη φύση διαπραγματεύονται οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο για τη βιοποικιλότητα, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Bussan της Νότιας Κορέας.

Ο οργανισμός που προτείνεται θα βασίζεται στο μοντέλο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που συστάθηκε πριν 22 χρόνια τοποθετώντας το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας παγκοσμίως.

Ακολουθώντας τα βήματα της IPCC, στόχος του νέου οργανισμού θα είναι η ανάδειξη του προβλήματος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις για τη λήψη μέτρων.

«Αν η πραγματική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων, μιλώντας με οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς όρους, εντασσόταν στον σχεδιασμό πολιτικών, τότε η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στους υγρότοπους, στους κοραλλιογενείς υφάλους και στα δάση, θα ήταν εντελώς διαφορετική», γράφει σε άρθρο της στη Guardian η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Chantal Jouanno.

«Το σημαντικότερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι πώς θα εξασφαλιστεί διασυνοριακή συνεργασία. Η υγεία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η ευημερία των ανθρώπων ενδεχομένως να εξαρτάται από αυτή την ερώτηση», επισημαίνει η κ. Jouanno.

Η προτεινόμενη IPCC για τη φύση θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεις αναφορικά με την κατάσταση της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμβολική σημασία ενός τέτοιου οργανισμού, ικανού να στείλει το μήνυμα ότι τελικά τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί αντιμετωπίζουν την κρίση της βιοποικιλότητας τόσο σοβαρά όσο την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη βιοποικιλότητα μόνο απαισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν αφού δείχνουν μαζική απώλεια ειδών και σημαντική καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η καταστροφή των τελευταίων αυτομάτως συνεπάγεται και απώλεια των υπηρεσιών που παρείχαν (πχ ρύθμιση του κλίματος, φυσικό λίπασμα κλπ).

Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή κατάφερε να βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η απώλεια της βιοποικιλότητας και η καταστροφή των οικοσυστημάτων εγκυμονούν εξίσου μεγάλους κινδύνους.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή Guardian

Σχόλια