Σήμα κινδύνου για το Λουδία ποταμό

0
196

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το οικοσύστημα του Λουδία απειλείται από απόβλητα εργοστασίων και φυτοφάρμακα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της «Ελευθεροτυπίας».

Περίπου 170 είδη πουλιών απειλούνται  από τα απόβλητα εργοστασίων και τα φυτοφάρμακα.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αποτελεί καταφύγιο για 170 είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Επιστήμονες και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πέλλα, προειδοποιούν ότι το ποτάμι πρέπει άμεσα να σωθεί πριν γίνει Κορώνεια.

«Επιβάλλουμε πρόστιμα και δεν εισπράττονται», καταγγέλλει ο νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης.

«Δυστυχώς, αυτό το υπέροχο οικοσύστημα έχει διαταραχθεί. Στα νερά καταλήγουν δύο βιολογικοί καθαρισμοί, των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης, ενώ χύνονται πολλά λύματα από τα εργοστάσια κονσέρβας που λειτουργούν στην περιοχή. Επιβάλλουμε συνέχεια πρόστιμα ως νομαρχία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών. Εκκρεμούν ακόμη πρόστιμα από το 2000, εκατό εκατομμυρίων δραχμών τότε…»πρόσθεσε ο νομάρχης.

Από την πλευρά της, η νομαρχία Πέλλας εδώ και χρόνια ζητά να δοθεί μια μελέτη για την εξυγίανση του ποταμού, πριν γίνει αναστρέψιμη η κατάσταση.

«Έρευνες που έχουν γίνει από το 1990 και μετά αποκαλύπτουν την παρουσία θρεπτικών συστατικών, ενώσεων αζώτου και φωσφόρου, βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων και άλλων οργανικών ενώσεων. Γενικά το ποτάμι δέχεται επιδράσεις τόσο από αστικές όσο και από γεωργικές δραστηριότητες που αυξάνουν το ρυπαντικό του φορτίο», διαπιστώνει η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ Δήμητρα Βουτσά, από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα της νομαρχίας για τον Λουδία.

«Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη μέσω του περιορισμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να επανέλθει το οικοσύστημα σε κατάσταση ισορροπίας. Σε πρώτη φάση θα έλεγα ότι απαιτείται πιο ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων κατά τις αγροτικές δραστηριότητες και οπωσδήποτε μια λεπτομερής καταγραφή των πηγών από τις οποίες προέρχεται όλη αυτή η μόλυνση, ώστε να μπορέσει να περιοριστεί με ελέγχους και κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες», τόνισε ο ίδιος.

Σχόλια