Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου

1
101

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών που καταστρέφουν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω μελέτη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Exeter και από το Εθνικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας για τη Διαστημική Έρευνα.

Η ομάδα επιστημόνων επισήμανε ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου έχουν αυξηθεί κατά 59%.

Κατά συνέπεια, η αύξηση των πυρκαγιών θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την μακροχρόνια προσπάθεια για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από την αποψίλωση των δασών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μας άφησαν έκπληκτους, καθώς περιμέναμε ότι οι πυρκαγιές θα είχαν μειωθεί, λόγω της μείωσης της αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου» δήλωσε o δρ. Aragao από το Πανεπιστήμιο Exeter.

«Είναι ανάγκη να αλλάξει τη χρήση της γης στην εν λόγω περιοχή με ένα σύστημα όπου δεν θα χρησιμοποιείται η φωτιά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζόνιου απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα.

Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα καθώς αναπτύσσονται, συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Διαβαζοντας το κειμενο «Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου» θα ηθελα να κανω μια μικρη παρατήρηση.

  Η προταση «Η ομάδα επιστημόνων επισήμανε ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου έχουν αυξηθεί κατά 59%.» δεν είναι απολύτως σωστή.

  To άρθρο στο Science αναφέρει οτι «fire occurrence has increased in 59% of the area that has experienced reduced deforestation rates» δηλαδη οι φωτιές εχουν αυξηθει σε περιοχες που εχουν ηδη ξανακαει και εχει γίνει προσπαθεια αναδασωσης συμφωνα με το προγραμμα REDD (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation) των Ηνωμένων Εθνων.

  Eιναι η μέθοδος “slash and burn” που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους αγροτές στην περιοχή του Αμαζονίου κυρίως στην Βραζιλία.

  Η πηγή του αρθρου απο το Science είναι
  luiz E. O. C. Aragão, and Yosio E. Shimabukuro. The Incidence of Fire in Amazonian Forests with Implications for REDD. Science, June 4, 2010 DOI: 10.1126/science.1186925

  Ευχαριστώ

  Αθηνά Δράκου

Comments are closed.