Φώτα πορείας και στα πρόβατα!

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα κοπάδια που κινούνται μετά τη δύση του ηλίου σε οδικό άξονα θα πρέπει να έχουν στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο, ευδιάκριτα φώτα πορείας, σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου. Σε αντίθετη περίπτωση αν συμβεί τροχαίο, ο βοσκός θεωρείται συνυπαίτιος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», την εν λόγω απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή οδηγού που υπέπεσε σε τροχαίο.

Αναλυτικότερα, στην επαρχιακή οδός Σπάρτης- Γερακίου οδηγός κινούμενος με ταχύτητα 110χλμ. στις 9,30 το βράδυ, ο οποίος είχε καταναλώσει και αλκοόλ, είδε μπροστά του σχετικά μικρή απόσταση κοπάδι με 65 αιγοπρόβατα.

Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και παρά το φρενάρισμα και τους ελιγμούς που έκανε τραυμάτισε το βοσκό και σκότωσε 14 ζώα.

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι συνυπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο οδηγός κατά 70%, αλλά και ο βοσκός κατά 30%.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η ευθύνη του οδηγού έγκειται στο ότι «από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να επιδείξει, κατέλαβε τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και δεν μείωσε την υπερβολική ταχύτητά του, εν όψει των λοιπών ειδικών συνθηκών (νύχτα, επίδραση οινοπνεύματος, ζώα επί της οδού), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του».

Ο βοσκός είναι συνυπαίτιος του δυστυχήματος, γιατί κινούσε το κοπάδι του κατά τη διάρκεια της νύχτας επί επαρχιακής οδού που δεν είχε δημοτικό φωτισμό και δεν είχε τοποθετήσει ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο του κοπαδιού, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Η παράλειψη του βοσκού συνιστά παραβίαση των άρθρων 14 και 35 του ΚΟΚ, τα οποία προβλέπουν ότι κατά τις βραδινές ώρες πρέπει στην αρχή και στο τέλος του κοπαδιού να υπάρχουν φωτεινά σημεία που να είναι ορατά από απόσταση 100 μέτρων.

Σχόλια