Χρεοκοπία Ελλάδας "βλέπουν" οι επενδυτές – Διαψεύδει ο Παπανδρέου

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εκτός ευρωζώνης «βλέπει» την Ελλάδα το 41% των επενδυτών και των οικονομικών αναλυτών που έλαβε μέρος σε σχετική δημοσκόπηση του αμερικανικό οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

Στην ερώτηση αν η χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το 24% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», το 17% «αρκετά πιθανό», το 23% «λίγο πιθανό» και το 34% απάντησε ότι είναι «απίθανο».

Από την άλλη πλευρά συντριπτικά ήταν τα αποτελέσματα «υπέρ» της πιθανότητας χρεωκοπίας της χώρας μας με το 71% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και ότι ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Ενδεικτική είναι η δυσπιστία προς το μηχανισμό στήριξης των 750 δις. ευρώ, με το 23% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση να πιστεύει πως το ταμείο θα επιλύσει την κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.

Υψηλά είναι τα ποσοστά και για Πορτογαλία και Ισπανία με το 35% και το 25% των ερωτηθέντων να «βλέπει» χρεωκοπία των δύο χωρών της Ιβηρικής.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά στην ερώτηση για έξοδο από την ευρωζώνη είναι 35% για Πορτογαλία και 25% για την Ισπανία.

Συνολικά, το 75% των ερωτηθέντων βλέπει πτωχεύσεις και στάσεις πληρωμών στην ευρωζώνη με το 35% να βλέπει χώρες εκτός ευρώ και το 40% να εκτιμά πως η ευρωζώνη δεν θα συρρικνωθεί.

—Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση

Η δημοσκόπηση του Bloomberg έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την κυβερνητική απάντηση στα σενάρια περί χρεωκοπίας της χώρας μας τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη.

Μετά από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ήρθε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου να διαψεύσει τα σενάρια από τα Ποσειδώνια 2010: « Θα ήθελα να διαψεύσω όλα τα κακόπιστα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν γύρω από την ελληνική οικονομία. Είμαστε σε δρόμο σίγουρο. Πετυχαίνουμε με σταθερό τρόπο τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Και αυτό μάλιστα με τον κόπο και τις θυσίες του ίδιου του ελληνικού λαού » είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε άλλη περίσταση ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης πως « είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, βρίσκεται υπό το κράτος ενός καθεστώτος φόβου, ανασφάλειας, ακόμη και υστερίας… Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό θα ήμασταν σήμερα ακόμη έρμαιο φημών και δηλώσεων ».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και μεγάλοι Έλληνες τραπεζίτες σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το όργιο φημών.

Πηγή: i-live

Σχόλια