"Δεν αντέχουμε άλλα πρόστιμα" λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δήλωση   σχετικά με  την επιβολή προστίμων για το περιβάλλον από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:

«Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά και την ώρα που ο Προϋπολογισμός δεν αντέχει την απώλεια ούτε ενός ευρώ, το προσεχές διάστημα αναμένεται βροχή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα μας για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Πρόσφατες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αναμενόμενη δεύτερη παραπομπή της χώρας μας στο ΔΕΚ για την ανυπαρξία σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, η κορύφωση της δικαστικής διαδικασίας για ανεπαρκή μέτρα προστασίας του υγροτόπου της Κορώνειας καθώς και η αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση και η επιβολή επαχθών προστίμων για τη συνέχιση λειτουργίας ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα, εφόσον καταδικαστούμε, θα κληθούμε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να καταβάλουμε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε έναν από τους 300 περίπου ΧΑΔΑ που είναι ακόμα ενεργοί στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα ποσό ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα που κινδυνεύει σχεδόν να ισοσκελίσει τις μεγάλες θυσίες των ελλήνων πολιτών.

Δυστυχώς οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών αλλά και η πολύμηνη αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης για συμμόρφωση της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου και την απώλεια υπερ-πολύτιμων πόρων.

Θέλω να επισημάνω ότι βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον ενός ανηφορικού δρόμου όσον αφορά τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και τις σχετικές κυρώσεις, καθώς περίπου 18 Κοινοτικές Οδηγίες δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στο εθνικό δίκαιο, για τις 10 από τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία ενσωμάτωσης, 6 από αυτές έχουν τελική προθεσμία ενσωμάτωσης το 2010, ενώ άλλες 28 περίπου ανοικτές περιβαλλοντικές υποθέσεις βρίσκονται σε προδικαστική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχουν κατανοήσει πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης. Διαπιστώνω ότι ενώ βρισκόμαστε σε οριακό σημείο η αδράνεια συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση είχε χρόνο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να κλείσει ορισμένα ανοικτά μέτωπα με την Ευρώπη αλλά δεν το έπραξε και ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ώστε να αποφύγουμε άλλη μία δημοσιονομική αιμορραγία».

Σχόλια