Ερυθρός τόνος: συνεχίζεται η αγώνας της Greenpeace για τη σωτηρία του

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα τους για τη σωτηρία του ερυθρού τόνου, του πιο αποδεκατισμένου ψαριού στη Μεσόγειο!

Θέλοντας να εξασφαλίσουν την επιβίωση του πιο κυνηγημένου είδους των θαλασσών μας, επιχείρησαν σήμερα να απελευθερώσουν τους απειλούμενους τόνους από τα δίχτυα ενός ρυμουλκού από την Τυνησία.

Το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, πλησίασε το κλουβί με τα ψάρια και προσπάθησε να το αποδεσμεύσει από το σκάφος που ρυμουλκούσε τους τόνους, έτσι ώστε να μη φτάσουν ποτέ στη μονάδα πάχυνσης για την οποία προορίζονταν.

Οι αλιείς αντέδρασαν για άλλη μια φορά βίαια, χρησιμοποιώντας τα σκάφη τους για να απωθήσουν τους ακτιβιστές, οι οποίοι αποχώρησαν για να αποφύγουν τις βιαιοπραγίες των ψαράδων.

Αυτές οι ειρηνικές δράσεις της Greenpeace, είναι αναγκαίες εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον ψάρια στις θάλασσές μας.

Η οργάνωση δρα για την προστασία αυτού του είδους και των θαλασσών, αφού οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποτύχει επανειλημμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τους φυσικούς μας πόρους.

Η Greenpeace θα συνεχίσει με ειρηνικό τρόπο να υπερασπίζεται τη Μεσόγειο από τις αλιευτικές δραστηριότητες που έχουν θέσει τη θάλασσα σε μεγάλο κίνδυνο κι έχουν οδηγήσει τον κόκκινο τόνο στα όρια της εξαφάνισης.

Η ειρηνική αυτή διαμαρτυρία έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά, από μια παρόμοια δράση κατά την οποία οι αλιείς τραυμάτισαν σοβαρά στο πόδι έναν ακτιβιστή και βούλιαξαν δύο φουσκωτά της Greenpeace.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 80% των αποθεμάτων του τόνου έχει ήδη αλιευθεί. Αν η αλιεία του συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, ο κόκκινος τόνος θα εξαφανιστεί σε  λίγα χρόνια.

Η αλιευτική περίοδος του τόνου ξεκίνησε φέτος στις 16 Μαΐου και θα συνεχιστεί έως τις 15 Ιουνίου.

Διεθνώς, το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως  ο τόνος, έχουν εξαφανιστεί από τους ωκεανούς μας, και κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες θα καταρρεύσουν σε μερικές δεκαετίες.

Η Greenpeace καλεί για μια ουσιαστική αναθεώρηση της διαχείρισης των θαλασσών, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων απόλυτης προστασίας.

Πηγή: Greenpeace

Σχόλια