ΑΠΕ: 8,5 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2030

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μελέτη της ΜΚΟ Greenpeace International προβλέπει ότι η δημιουργία περισσότερων από 8,5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των ΑΠΕ είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σήμερα στον κλάδο των ΑΠΕ, απασχολούνται περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι παγκοσμίως.

Στη μελέτη «The Energy (R)evolution» η οποία εκπονήθηκε από κοινού με ερευνητές του Institute of Technical Theromodynamics του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) διατυπώνεται η εκτίμηση ότι, στο σενάριο της «Ενεργειακής Επανάστασης», ο παγκόσμιος κλάδος παροχής ενέργειας θα δημιουργήσει το 2015, έως και 12,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 4,5 εκατομμύρια θέσεις περισσότερες από ότι στο σενάριο αναφοράς.

Επίσης, προβλέπεται το 2030 η δημιουργία 12 εκατ. θέσεων εργασίας, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. μόνο στο κλάδο των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη με την υλοποίηση της «Ενεργειακής Επανάστασης», θα δημιουργηθούν στον παγκόσμιο τομέα παροχής ενέργειας 3,2 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας το 2030.

«Η επένδυση στην απασχόληση αντί σε επικίνδυνα και «βρώμικα» καύσιμα δεν ενισχύει απλά και μόνον την οικονομική ανάπτυξη αλλά εμποδίζει μια καταστροφική κλιματική αλλαγή» τονίζεται στη μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει δύο σενάρια, εκ των οποίων το ένα θέτει στόχο τη μείωση 50% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, ενώ το πιο αισιόδοξο, θέτει στόχο τη μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Σχόλια