Κόλπος Μεξικού: 16,600 βαρέλια πετρελαίου συλλέχθηκαν

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε ότι από τις 3 μέχρι τις 5 Ιουνίου έχει συλλέξει συνολικά 16,600 βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα με το AFP, η ΒΡ μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει 1,25 δις δολάρια στην προσπάθεια της να σταματήσει τη διαρροή στο Κόλπο του Μεξικού.

Επίσης, στην ανακοίνωση της η ΒΡ αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην τοποθέτηση ενός νέου μηχανισμού απορρόφησης για τη συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου.

Ο  διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ μιλώντας στο BBC, Tony Hayward δήλωσε ότι η εταιρεία θα αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο Κόλπο του Μεξικού και σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής.

«Θα καθαρίσουμε όλο το πετρέλαιο, θα επαναφέρουμε τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στην κατάσταση που ήταν πριν το περιστατικό και θα διορθώσουμε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα  δημιουργήθηκε», τόνισε ο ίδιος.

Ο ναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Thad Allen, ο οποίος έχει την ευθύνη της επιχείρησης εκ μέρους της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τη ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου ως «ύπουλο εχθρό που επιτίθεται στις ακτές».

Το πετρέλαιο έχει απλωθεί σε ακτίνα 320 χλμ. και εμφανίζει εικόνα πολλών χιλιάδων διάσπαρτων μικρών κηλίδων, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διάλυσή του.

Μέχρι στιγμής έχουν πληγεί 4 Πολιτείες η Λουζιάνα, η Μισισίπι, η Αλαμπάμα και η Φλόριντα.

Στη Λουιζιάνα έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια