Συντάξεις: Αλαλούμ με το μνημόνιο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε παρανόηση οφείλεται τελικά η πληροφορία ότι η τρόικα απαίτησε μείωση των συντάξεων στο μισό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν Όλι Ρεν στην οποία αναφέρει ότι  πουθενά στο μνημόνιο δεν αναγράφεται πως οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο μισό έφερε σχετική ανακούφιση στο υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, θεωρείται «θετικότατη εξέλιξη» ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη των 360 ευρώ, βάσει των όσων αναφέρε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμεντέου Αλταφάζ στο «Βήμα».

Το υπουργείο Εργασίας σχολίασε τις δηλώσεις του εκπροσώπου Αμεντέου Αλταφάζ: «Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Ρεν αναφέρεται ότι πουθενά στο μνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ. Η συγκεκριμένη θέση είναι ορθή. Την υποστηρίζει άλλωστε σταθερά και επίμονα από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ. Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του μνημονίου».

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ισχύουν τα εξής:

-Μειωμένη σύνταξη 6% για κάθε χρόνο εξόδου πριν τα 65 (εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη εργασίας).

– Τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από 1/1/2011, η ολοκλήρωση των νέων αυξημένων ορίων θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2015. Τότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση το 1,2% το χρόνο για την ανταποδοτική σύνταξη.

-Τα έτη θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι τα 60.

-Οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 65.

– Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης (σταδιακά από το 2015 ο υπολογισμός με τις εισφορές των τελευταίων 10 ετών).

– «Παγώνουν» οι συντάξεις για άλλα 3 έτη, μέχρι και το 2013 και συνολικά 5 έτη από το 2009.

– Ασφάλιση 40 ετών για πλήρη σύνταξη στην οποία θα περιλαμβάνονται και πλασματικά χρόνια, όπως ο στρατός και τα πλασματικά χρόνια ανατροφής των παιδιών στις μητέρες, όπως επιζητούσε το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: i-live

Σχόλια