Θεσσαλονίκη: 4ος Ενεργειακός Διάλογος Ν.Α. Ευρώπης

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στο επίκεντρο των διημέρων εργασιών του φετινού 4ου Ενεργειακού Διάλογου που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών στη Ν.Α. Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ο 4ος Ενεργειακός Διάλογος οργανώθηκε, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC).

O αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής και ο Slav Slavov, από το WEC στο Λονδίνο, ανοίγοντας τις εργασίες του Διαλόγου, επεσήμαναν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Επίσης, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, τονίζοντας ότι η έλλειψη ασφαλούς τροφοδοσίας αποτελεί μια ευκαιρία για τη Ν.Α. Ευρώπη να καταστεί ενεργειακός διάδρομος, με την προϋπόθεση  ότι θα αναζητηθούν νέα μοντέλα ανάπτυξης, θα υπάρξει διεθνοποίηση των επενδύσεων, καθώς και συνεργασία στις νέες τεχνολογίες και στις νέες υποδομές.

Ο κ. Slavov τόνισε ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο αναλυτής του Centre for Global Energy Studies (CGES), Dr. Manouchehr Takin, υπογράμμισε την ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη και επισήμανε την επιρροή που έχει η πολιτική στις επιχειρηματικές αποφάσεις για επενδύσεις στην ενέργεια.

Ο Michael Savva από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε την «ισχυρή δέσμευση της Μόσχας για υλοποίηση των δύο βασικών ενεργειακών project στα οποία συνεργάζονται οι δύο χώρες – τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream».

Σχόλια