Φονικός καύσωνας πλήττει το Πακιστάν

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στους 53,7 βαθμούς Κελσίου έφτασε o υδράργυρος  στην αρχαία πόλη Μοχέντζο Ντάρο του Πακιστάν σε έναν από τους φονικότερους καύσωνες που έχουν χτυπήσει τον πλανήτη.

Μόνο στην Al “Aziziyah της Λιβύης (57,8ο C το 1922), στη Death valley της Καλιφόρνιας (56,7ο C το 1913) και την Tirat Zvi του Ισραήλ (53,9ο C το 1942) έχουν καταγραφεί υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ο καύσωνας έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 260 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες υποφέρουν από θερμοπληξία και τροφική δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία National Oceanic and Atmospheric Association των ΗΠΑ το 2010 εξελίσσεται ως ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί στα αρχεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, εκτός από καύσωνες, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλης έντασης τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Αφρική η θερμοκρασία του νερού της Λίμνης Ταγκανίκα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 1500 ετών: συνέπεια να κινδυνεύει η αλιεία στη λίμνη και μαζί η επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ορισμένοι ερευνητές συνδέουν τα παραπάνω φαινόμενα με τα θερμά ρεύματα του Ειρηνικού (φαινόμενο El Niño), ενώ άλλοι τα συνδυάζουν με τις θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια