Χίος: θαλάσσια ρύπανση από διαρροή αγωγού της ΔΕΗ

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ρύπανση από διάσπαρτα ψήγματα μαζούτ παρατηρήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Ελένης Χίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η ρύπανση παρατηρήθηκε  σε μήκος περίπου 350 μέτρων και πλάτος κυμαινόμενο από 3 έως 20 μέτρα, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την ακτή.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο πλωτά περιπολικά και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με απορροφητικά υλικά και εξοπλισμό.

Παράλληλα, διατέθηκε από την τοπική εγκατάσταση της Δ.Ε.Η. απορροφητικό φράγμα και ξεκίνησαν εργασίες καταπολέμησης της ρύπανσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Όπως προέκυψε, η ρύπανση οφειλόταν σε διαρροή εύκαμπτου υποθαλάσσιου αγωγού παραλαβής καυσίμου της Δ.Ε.Η., ο οποίος δεν είχε σφραγιστεί σωστά, κατά την τελευταία παραλαβή.

Με τη συνδρομή της λάντζας «ΙΣΙΔΩΡΟΣ» Ν.Χ. 248, ο αγωγός ανασύρθηκε και στη συνέχεια επανασφραγίστηκε και στεγανοποιήθηκε, ενώ προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, με δύο υπηρεσιακά οχήματα, πραγματοποίησε έλεγχο στις παρακείμενες ακτές, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχαν προσβληθεί.

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης από τη Λιμενική Αρχή Χίου, η οποία, επίσης, κίνησε τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εγκατάστασης της Δ.Ε.Η.

Σχόλια