Ηνωμένο Βασίλειο: η Κομισιόν απειλεί με προσφυγή για τα αιωρούμενα σωματίδια

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί η Κομισιόν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς συνεχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της για την ατμασφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καταδικαστεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 300 εκατ. λιρών Αγγλίας.

Σύμφωνα με το BBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην κυβέρνηση δεύτερη και τελική γραπτή προειδοποίηση επειδή τα επίπεδα των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδιών (γνωστών ως PM10) στο Λονδίνο και το Γιβραλτάρ, υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια της ΕΕ.

Στην αιτιολογημένη γνώμη της η Κομισιόν εξηγεί ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία. Μειώνει το προσδόκιμο ζωής από οχτώ μήνες μέχρι και δυο χρόνια στις πόλεις και περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Janez Potocnik, Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε πρώτη φορά γραπτή προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να κερδίσει μεταβατικό διάστημα προσαρμογής ώστε να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την Κομισιόν, η οποία έκρινε ότι το Λονδίνο δεν «είχε ουσιαστικά σχέδια για επίλυση του προβλήματος, ούτε επρόκειτο να μειώσει τα επίπεδα ρύπανσης μέχρι το 2011.

Σε δηλώσεις του, εκπρόσωπος του Δημαρχείου του Λονδίνου ανέφερε ότι πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας περισσότερο χρόνο ώστε να φτάσει τα επιτρεπόμενα όρια.

Στο μεταξύ, τον Μάιο το Δημαρχείο του Λονδίνου δημοσιοποίησε στρατηγική βελτίωσης για την ποιότητα του αέρα, ενώ υπέβαλε εκθέσεις στην Επιτροπή με πρόσθετες πληροφορίες.

Ωστόσο, αντί για απάντηση η Κοισιόν απέστειλε δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την προσφυγή, καθώς δεν έκρινε ικανοποιητικές τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ρύπανση που προκαλείται από τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων άσθμα, καρκίνος των πνευμόνων και καρδιακά προβλήματα. Εκτός αυτού, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Σχόλια