«Παράθυρα στη Φύση» τα εθνικά μας πάρκα

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα εθνικά μας πάρκα Αξιού, Κορώνειας, Βόλβης, Κερκίνης και Ολύμπου θα έχουν την τιμητική τους αύριο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σειρά εορταστικών εκδηλώσεων των φορέων διαχείρισης και πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πρωταρχικός στόχος είναι η ενημέρωση των παιδιών που θα βρεθούν στο επίκεντρο του εορτασμού, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε «πράσινα παιχνίδια», διαγωνισμό ζωγραφικής και άλλες δράσεις.

Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη του Δήμου Λαγκαδά, τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας της «Καλλιστώ», από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ευρώπης. Τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες, οι αλμυρόβαλτοι, τα εύφορα χωράφια και η θάλασσα παρέχουν καταφύγιο για την επιβίωση εκατοντάδων ειδών ζώων και φυτών. Η εν λόγω περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, ενώ ανήκει στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000.

Εθνικό πάρκο λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών: Το πάρκο αποτελεί ένα οικοσύστημα σπάνιας οικολογικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έχει τεράστια βιοποικιλότητα με 336 διαφορετικά είδη φυτών στα υδατικά και υγροτοπικά οικοσυστήματα και άλλα 800 είδη στα ορεινά, 19 είδη αμφιβίων και ερπετών, 34 είδη θηλαστικών και 266 είδη πουλιών (58,3% του συνολικού αριθμού της Ελλάδας).

Εθνικό πάρκο Κερκίνης: Είναι ένας από τους 10 υγρότοπους διεθvoύς σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως υγρότοποι Ramsar) και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα.

Εθνικός δρυμός Ολύμπου: Ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1938. Είναι από τις πλουσιότερε περιοχές της χώρας μας σε χλωρίδα. Φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων.

Σχόλια