«Καφενείο της Επιστήμης» με θέμα την αστικοποίηση

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ένα ακόμα «Καφενείο της Επιστήμης» (6ος κύκλος) διοργανώθηκε στις 2 Ιουνίου, από το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, που είχε ως θέμα «Ο Άνθρωπος στον πλανήτη μας. Αστικοποίηση: Η επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το «Καφενείο της Επιστήμης» διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Επόμενη Μέρα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν αν είναι μύθος η κλιματική αλλαγή, τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας και ποιες είναι οι επιπτώσεις της αστικοποίησης στον αναπτυσσόμενο και αναπτυγμένο κόσμο.

Η αστικοποίηση είναι μια απειλή για τα οικοσυστήματα, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υφίστανται κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξουν τις μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμιακών μονάδων.

Φυσικά, αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη ξαφνική αλλαγή χρήσης γης,  με σωστή διαχείριση των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που πηγάζουν από την αστικοποίηση, όπως το νερό, η ατμοσφαιρική ποιότητα και τα απορρίμματα, τότε η βιωσιμότητα πολλών περιοχών και των κατοίκων τους κρίνεται επισφαλής.

Σχόλια