Συντάξεις: παζάρια με την τρόικα κάνει ο Λοβέρδος

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε επικοινωνία με τριμερή ομάδα των δανειστών της χώρας βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με στόχο την αποφυγή των πλέον επώδυνων διατάξεων που περιλαμβάνει το περίφημο Μνημόνιο για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», υπάρχει περιθώριο συμφωνίας σε ορισμένα θέματα.

Συγκεκριμένα, ενώ η τρόικα πιέζει για ισχύ των αλλαγών από το 2015 με ποσοστό αναπλήρωσης  45%-48% και 40 χρόνια εργασίας, το  το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει να υπάρχει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και σε αυτή να προστίθεται η αναλογική με την αναπλήρωση του 45%-48%.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας αμφισβητεί ότι οι νέες απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε σχετική επιστολή στον Όλι Ρεν χωρίς να λάβει απάντηση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Νέων το υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά με λιγότερα από 40 έτη και σε ηλικία 60 ετών.

2. Μεταβατική περίοδος για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2011 με 35ετία ή 37ετία που σταδιακά, από το 2011 έως το 2015, θα καταργηθούν.

3. Στα 40 έτη ασφάλισης θα συνυπολογίζονται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σπουδών, η ανατροφή παιδιών και ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ.: με εξαγορά ο χρόνος σπουδών και η στρατιωτική θητεία).

4. Η συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 40 χρόνια υπηρεσίας ή στα 65 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στα 65 έτη θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη την οποία θα εγγυάται το κράτος.

5. Η ποινή της μείωσης της σύνταξης κατά 6% τον χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

6. Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, πλήρως για τους νεοασφαλιζόμενους και μερικώς για τους παλαιούς (δύο τμήματα σύνταξης, το πρώτο με τα ισχύοντα τουλάχιστον έως και το 2011 και το δεύτερο με τους νέους συντελεστές για την περίοδο ασφάλισης από το 2011 και μετά).

Σχόλια