Ασωπός: στο ΣτΕ προσέφυγε ο δήμαρχος Οινοφύτων

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, απαιτώντας την λήψη αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης του Ασωπού ποταμού και του περιβάλλοντα χώρου.

«Η ρύπανση του Ασωπού από τα απόβλητα των βιομηχανιών συνεχίζεται ανεξέλεγκτα μέχρι σήμερα λόγω της αδράνειας της Πολιτείας», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Παράλληλα τονίζει ότι η πολιτεία δεν έλαβε τα αναγκαία εκείνα μέτρα για να τηρηθούν οι όροι των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών κατά μήκος το Ασωπού, ενώ δεν ανακαλεί τις άδειες εκείνων που δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας βιομηχανιών και ρυπαίνουν τον Ασωπό.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Οινοφύτων αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές και οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν έχουν αναλάβει δράση για την επίλυση του προβλήματος στον Ασωπό, παρά τη σχετική επισήμανση από όλους τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς.

«Η Πολιτεία στην περίπτωση του Ασωπού δεν τήρησε καμία Ευρωπαϊκή οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα, την προστασία των υπόγειων υδάτων από την ρύπανση, την περιβαλλοντική ευθύνη των κυβερνήσεων, κ.λπ».

«Ούτε όμως τήρησε την ελληνική νομοθεσία για την διαχείριση των υγρών και επικίνδυνων αποβλήτων», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος ενώ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις ανιχνεύθηκε συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνά τα 60mg/l καθώς και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούν τα 30mg/l.

Σχόλια