Μαζικές αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και δημιουργία νέων εταιρειών για τη διοίκηση των δημοσίων επιχειρήσεων περιλαμβάνει το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (3/6).

Σκοπός η εξοικονόμηση πόρων και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας ζημιογόνων επιχειρήσεων μέσω διάθεσης μεγάλων πακέτων μετοχών σε διεθνή κεφάλαια.

Μεταξύ άλλων στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται η διαχείριση της Εγνατίας Οδού, η επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στη γερμανική  Ηochtief, με πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο, αλλά και η ιδιωτικοποίηση των καζίνων.

Επίσης, προωθείται η πώληση νέου πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με την κυβέρνηση να διατηρεί το 51%.

Στον τομέα της Ύδρευσης σχεδιάζεται πώληση πακέτου 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ.

Στις τηλεπικοινωνίες προωθείται η πώληση του 31% των ΕΛΤΑ, ενώ στον ΟΤΕ θα διατηρηθεί προς το παρόν η μετοχική σύσταση.

Στον ΟΠΑΠ αποφασίστηκε διατήρηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου (34%) με παράλληλη προώθηση σχεδίου νόμου που θα ρυθμίζει το διαδικτυακό στοίχημα και τις άδειες ηλεκτρονικών παιγνίων με επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως θα επιτραπούν εκ νέου Ξυστό, φρουτάκια και λοιπά τυχερά παίγνια.

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θα δημιουργηθεί εταιρία στην οποία θα συγχωνευτούν η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Σε αυτή, θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται σήμερα άλλα υπουργεία.

Η εταιρία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο με Εταιρίες Συμμετοχών με στόχο την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

Στο σχέδιον της κυβέρνησης περιλαμβάνονται Ελληνικό και Τατόι.

Τέλος στον ΟΣΕ θα εφαρμοστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης με καταργήσεις δρομολογίων και μετατάξεις προσωπικού, ενώ θα διατεθεί το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και τη διοίκηση της εταιρείας.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, τα κόμματα της Αριστεράς μίλησαν για μαζικό ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.

Απο την πλευρά του ο αρχηγός  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για προχειρότητες και γενικολογίες που ουδεμία σχέση έχουν με συγκροτημένο σχέδιο.

Σχόλια