Τοξικό σκάνδαλο Trafigura: ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη

0
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεκίνησε την Τρίτη στο Άμστερνταμ η πολύκρτοτη δίκη για το τοξικό σκάνδαλο Trafigura.

Η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία Trafigura κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων στην Ακτή Ελεφαντοστού το 2006, για παραβίαση της ολλανδικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και για παραποίηση εγγράφων.

Η Trafigura αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζει ότι τα απόβλητα δεν ήταν επικίνδυνα , ενώ δηλώνει άγνοια αναφορικά με την εναπόθεσή τους στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Μεταξύ των ατόμων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη είναι ένας υπάλληλος της Trafigura καθώς και ο Ουκρανός καπετάνιος του Probo Koala, του πλοίου που εξήγαγε τα απόβλητα από την Ολλανδία. Κανένας από τους δυο ωστόσο δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.


Καρέ καρέ η υπόθεση

Το 2006 οι Λιμενικές Αρχές του Άμστερνταμ έκριναν ότι τα απόβλητα της Trafigura ήταν πολύ επικίνδυνα και τοξικά, οπότε ζήτησαν υψηλότερο αντίτιμο για την εναπόθεσή τους.

Ωστόσο η πολυεθνική εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να πληρώσει υψηλό χρηματικό ποσό οπότε μίσθωσε μια εταιρεία από την Ακτή Ελεφαντοστού για να αναλάβει την εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, εκατοντάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων είχαν απορριφθεί παράνομα σε διάφορες περιοχές στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού.

Τα τοξικά απόβλητα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αρρώστησαν, ενώ σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2009, τουλάχιστον 15 θάνατοι σχετίζονται με την απόρριψη των επικίνδυνων αποβλήτων.

Αν καταδικαστεί, η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που φτάνει τα 1,34 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από εξωδικαστικό διακανονισμό τον Σεπτέμβριο, η Trafigura πλήρωσε 45 εκατ. δολάρια σε 30.000 ανθρώπους από την Ακτή Ελεφαντοστού με αντάλλαγμα να υποστηρίξουν ότι τα τοξικά απόβλητα δεν προκάλεσαν τίποτα περισσότερο από συμπώματα γρίπης.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες. Στο δικαστήριο θα εξεταστεί και ο ρόλος του δημαρχείου του Άμστερνταμ και τον Ολλανδικών Λιμενικών Αρχών, καθώς δεν εμπόδισαν την εξαγωγή των αποβλήτων.

Για το econews.gr  Φ. Νικολάου

Πηγή BBC

Σχόλια