Λίμνη Κορώνεια: πόρισμα-κόλαφος κατά Ψωμιάδη

0
29

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει στα χέρια του το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης που «καίει» το νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίμνης Κορώνειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η έκθεση-φωτιά με ημερομηνία 4 Μαΐου, έχει διαβιβαστεί στον υπουργό Γιάννη Ραγκούση και στην περιφερειάρχη Μαρία Λιονή.

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Εσωτερικών καταλογίζουν στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης ότι:

– Δεν συγκρότησε κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος.

– Καθυστέρησε 18 μήνες να εκδώσει απόφαση συγκρότησης κλιμακίων από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης για τον διαρκή έλεγχο ποιότητας του νερού στην Κορώνεια, αλλά και τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που απορρίπτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη.

–  Ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που είχαν επισκεφθεί την περιοχή, διαπίστωσαν παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα 282 χιλιάδων ευρώ σε 17 βιομηχανικές, βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η νομαρχία και οι υπηρεσίες της φρόντιζαν να καθυστερούν αναίτια την επιβολή τους, ενώ παράλληλα μείωναν τα πρόστιμα κατά 30%.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που ήταν τότε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επισκέφθηκαν την περιοχή της Κορώνειας για επιτόπιο έλεγχο και ζήτησαν να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 282 χιλιάδων ευρώ από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την κακή διαχείριση των αποβλήτων σε 17 επιχειρήσεις.

Τα εν λόγω πρόστιμα εγκρίθηκαν από το νομάρχη με καθυστέρηση 15 μηνών και αφού τα είχε περικόψει σχεδόν κατά το 1/3 με απόφαση του.

Ο Νομάρχης φέρεται να προχώρησε αυθαίρετα και «χωρίς καμία ειδική αιτιολόγηση» σε μείωση προστίμου 24,5 χιλιάδες σε 10 από τις 17 ρυπογόνες επιχειρήσεις.

Σχόλια