Κόλπος Μεξικού: έρευνα για το περιβαλλοντικό έγκλημα

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι ομοσπονδιακές αμερικανικές Αρχές ξεκινούν ποινική και αστική έρευνα για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η τραγωδία στο Κόλπο του Μεξικού πρόκειται για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ ανέφερε ότι η έρευνα «θα εξετάσει ενδελεχώς όσους εμπλέκονται στην υπόθεση». Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εις βάρος ποιας εταιρείας ή ποιων προσώπων θα διεξαχθεί η έρευνα.

«Αν οι νόµοι µας παραβιάστηκαν, υπόσχοµαι ότι θα φέρουµε τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης για λογαριασµό των θυµάτων αυτής της καταστροφής και του λαού της περιοχής του Κόλπου», τόνισε χθες ο Οµπάµα.

Η πετρελαϊκή εταιρεία BP μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της με την επιχείρηση «Top kill» να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου, προχωρά στην εφαρμογή μιας νέας τεχνικής.

Εν τω μεταξύ, η ροή πετρελαίου ρέει ανεξέλεγκτα επί 40 ημέρες στο Κόλπο του Μεξικού.

Η νέα προσπάθεια της ΒΡ, η οποία άρχισε χθες είναι να διοχετεύσει στην επιφάνεια πετρέλαιο από την κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή της στο βυθό του Κόλπου.

Η εταιρεία  ελπίζει ότι θα µπορέσει να κόψει ένα µέρος του κατεστραμμένου σωλήνα από τον οποίο διαρρέει το πετρέλαιο και να τοποθετήσει από πάνω του ένα καπάκι σε σχήµα ανάποδου χωνιού, χρησιμοποιώντας τα ίδια τηλεκατευθυνόµενα υποβρύχια ροµπότ που είχαν αποτύχει σε προηγούμενες προσπάθειες να σταµατήσουν τη διαρροή.

Το καπάκι θα φέρει στην κορυφή του σωλήνα µέσω του οποίου θα διοχετεύονται σε ένα πλοίο στην επιφάνεια το πετρέλαιο και το αέριο που διαρρέουν.

Η προσπάθεια αναµένεται ότι θα χρειαστεί 4-7 ηµέρες και µερικοί ειδικοί τη θεωρούν επικίνδυνη επειδή, αν κοπεί ο σωλήνας και δεν τοποθετηθεί σωστά το καπάκι, η διαρροή µπορεί να αυξηθεί.

«Είναι µια πρόταση που τροµάζει», δήλωσε ο καθηγητής Μηχανικής του Πανεπιστηµίου της Αλαµπάµα Φίλιπ Τζόνσον.

Σχόλια