Αρκούδα εγκλωβίστηκε στην Εγνατία Οδό

0
72

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρκούδα εγκλωβίστηκε χθες το βράδυ στον κόμβο του Μικρόκαστρου, στον κάθετο άξονα «Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής» της Εγνατίας οδού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διερχόμενων οδηγών, η αρκούδα κατάφερε να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα εγκλωβίστηκε στον κόμβο του Μικρόκαστρου.

Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σιάτιστας και έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να καταφέρει να απομακρύνει με ασφάλεια το ζώο από το οδόστρωμα αποτρέποντας κάποιο μοιραίο ατύχημα.

Όταν έσπευσε στο σημείο η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το μεγαλόσωμο ζώο είχε καταφέρει ευτυχώς να απομακρυνθεί από το οδόστρωμα χωρίς να τραυματιστεί. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ εντόπισε τα ίχνη της αρκούδας καθώς και το σημείο του φράχτη από το οποίο κατάφερε να περάσει με ευκολία, διακινδυνεύοντας τη ζωή της. Περιττώματα του ζώου βρέθηκαν πάνω στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου!

Τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία (9 συνολικά από το 2009) με αρκούδες έχουν σημειωθεί στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή στον κάθετο άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί ούτε η κατασκευή επαρκών ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα ενώ δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

Το Δεκέμβριο του 2009, ακριβώς στο ίδιο σημείο (κόμβος Μικροκάστρου) μία άλλη αρκούδα (θηλυκή) είχε πέσει θύμα τροχαίου. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που είχε πραγματοποιηθεί τότε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ο φράχτης βρέθηκε παραβιασμένος σε 35 σημεία. Έξι μήνες αργότερα και παρά τις εκκλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για αντικατάσταση της περίφραξης στον κάθετο άξονα, τίποτα δεν έχει γίνει. Η περίφραξη έχει πέσει σε πολλά σημεία, αφήνοντας ανοιχτές και αφύλαχτες όλες τις  επικίνδυνες διόδους προς το οδόστρωμα για όλα τα είδη πανίδας στην περιοχή.

Είναι το τέταρτο περιστατικό με αρκούδα για το 2010 και είμαστε μόνο στην αρχή του καλοκαιριού, ενώ στις 29.05.10, λύκος έπεσε θύμα τροχαίου στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας, στον κόμβο της Ανατολικής εξόδου Γρεβενών.

Σε αναμονή της πλήρους αντικατάστασης του υπάρχοντος φράχτη τόσο στην Εγνατία Οδό όσο και στους κάθετους άξονες, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες τροχαίων ή παρ’ ολίγον τροχαίων ατυχημάτων με θύματα πολλά είδη της άγριας πανίδας.

Σχόλια