Αδιαφορία για τις θάλασσες που αδειάζουν…

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ελλάδα παραβιάζει τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία λειτουργίας της βιντζότρατας και η άδεια δραστηριότητας της μηχανότρατας στο 1 ναυτικό μίλι, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε περίπτωση που η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κατερίνα Μπατζελή δεν προχωρήσει σήμερα στις απαραίτητες πρωτοβουλίες, θα έχει αφήσει τις ελληνικές θάλασσες στο έλεος της καταστροφικής και ανεξέλεγκτης αλιευτικής δραστηριότητας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση που να περιορίζει τη μηχανότρατα στο 1,5 ν.μ και να αποσύρει τις βιντζότρατες.

Η αδράνειά της έρχεται να προστεθεί στην επί σειρά ετών αδιαφορία του Υπουργείου με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής, την υπεραλίευση και τη μείωση των ιχθυοπληθυσμών.

Πιο συγκεκριμένα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό η Επίτροπος Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε θα ανεχτεί καμία άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία και έκανε σαφές ότι στις 31 Μαΐου λήγει η μεταβατική περίοδος και όλες οι ισχύουσες εξαιρέσεις που προβλέπει ο Κανονισμός.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μένει κομπάρσος σε μια περιβαλλοντική κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις θάλασσές μας, αλλά και για τους αλιείς που εξαρτώνται άμεσα από αυτές», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η Υπουργός πρέπει να προχωρήσει τώρα, όχι σε αλχημείες, αλλά σε ουσιαστικές για την αλιεία αποφάσεις, αλλιώς θα φέρει την ευθύνη της καταστροφής των θαλασσών μας», συνέχισε η Λάζου.

Πηγή: Greenpeace

Σχόλια