«Παγώνει» η κατασκευή αιολικού πάρκου στη Θίσβη Βοιωτίας

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Παγώνει» η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 36 MW στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης στο νομό Βοιωτίας.

Πιο συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκου, αναστέλλεται η από 10.7.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, αναστέλλεται η απόφαση του ίδιου γενικού γραμματέα για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης στον συγκεκριμένο αιολικό σταθμό.

Η αναστολή αποφασίστηκε έπειτα από προσφυγή του δημάρχου Θίσβης, ο οποίος  στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα και της κ. Μπιρμπίλη, στο ΣτΕ.

Ειδικότερα, στην αίτηση του ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι το αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1998, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Εκτός αυτού, στην αίτηση υπογραμμίζει ότι πριν την έκδοση των δύο αποφάσεων του γενικού γραμματέα δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί η νομοθεσία, θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ).

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος υποστηρίζει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον και το ανάγλυφο της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

Σχόλια