Ισραήλ: εξελίξεις και αντιδράσεις για την επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας»

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της διεθνούς κοινότητας για τη δολοφονική επίθεση ισραηλινών καταδρομέων εναντίον πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε πληροφορίες για την τύχη των Ελλήνων επιβατών από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Ali Yahya, ενώ ακυρώθηκε η κοινή ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική άσκηση «Μίνωας 2010».

Το τηλέφωνο που έχει δώσει το ΥΠΕΞ για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελλήνων είναι το 210 3681730.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους με την εκπρόσωπο της Ύπατης Εκπροσώπου ΚάθρινΆστον να δηλώνει πως «Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και … εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος …Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα».

Στην Τουρκία το γεγονός ήρθε να επιδεινώσει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Χιλή, ενώ χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση στην οποία μιλά για «καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» και «ανεπανόρθωτη ζημιά στις διμερείς σχέσεις». Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι το Ισραήλ πρέπει να πληρώσεις τις συνέπειες των πράξεών του.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν έχουν πρόσβαση στον σημείο των συμβάντων καθώς ο τόπος έχει αποκλειστεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» τελούν υπό κατάληψη.

Από την πλευρά του Ισραήλ δηλώσεις έκανε ο υπουργός Μπενιαμίν Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπεν-Ελιέζερ, που δήλωσε ότι «οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», ενώ ισχυρίστηκε πως οι ισραηλινοί κομάντος δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρια από τους επιβαίνοντες στο τουρκικό πλοίο Μαρμαράς, προτού ανοίξουν πυρ.

Τον ισχυρισμό του διαψεύδει ανταπόκριση δημοσιογράφου του Αλ-Τζαζίρα που επέβαινε στο πλοίο, πριν διακοπεί κάθε επικοινωνία.

Εντωμεταξύ, φωνές οργής έρχονται από τον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο εν γένει.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ καταδίκασε «το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας» και πρόσθεσε πως «η απάνθρωπη πράξη του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και της ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας δεν δείχνει τη δύναμη του καθεστώτος αλλά την αδυναμία του».

Για «κίνηση τρέλας» μίλησε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, ενώ στο Κουβέιτ συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο καθώς πάνω σε σκάφος του στόλου βρίσκεται βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου.

—–Οι Έλληνες

Η ιστοσελίδα www.tvxs.gr δημοσίευσε τη λίτα επιβατών των δύο ελληνικών πλοίων καθώς και τους δύο Έλληνες που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.

Αναλυτικά, η λίστα:

«Ελεύθερη Μεσόγειος»

Πλήρωμα

Στυλιανάκης Ζαχαρίας, Κληρονόμος Εμμανουήλ, Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος, Μισεμικές Γεώργιος, Γρηγορόπουλος Μιχαήλ, Μπόλος Νικόλαος

Επιβάτες

Damolin Mario Giovanni, Dror Feiler, Faraggi Marcello, Henning Mankel, Mehmet Kaplan, Saman Ali Abdulla, Sommer – Houdeville Thomas Georges, Viktoria Strand, Γασπαράτου Ευγενία, Θεοχαροπούλου Αικατερίνη, Καρατζάς Γεώργιος, Καρυπίδης Ιωάννης, Κοσματόπουλος Νικόλαος, Λάμπρου Ηλίας, Μαθιουλάκης Εμμανουήλ, Μουστάκας Ανδρέας – Μάριος, Ναϊμ Ελγαντούρ, Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης, Πισσίας Ευάγγελος, Πολίτης Παναγιώτης, Συγγελάκης Πολυάνθης, Τζιούμπας Αθανάσιος, Τικτόπουλος Μιχαήλ – Αχιλλεύς,
Ψαρά Μαρία

«Σφενδόνη»

Έλληνες – πλήρωμα

Μπούκας Θεόδωρος, Παπακινός Πέτρος, Παπαδημητρίου Απόστολος, Αυγήρης Σπυρίδων

Επιβάτες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα

Ennafaa Elaati, Κampani Chalent, Βαλκάνος Νικόλαος, Γελάλης Δημήτριος, Κιτίδη Αικατερίνη, Κυρίλλου Δήμητρα, Λιερός Γεώργιος, Τραβάλου Αφροδίτη, Τσιγαρίδας Χρήστος

«Mavi Marmara»

Πλειώνης Δημήτριος, Χατζηστεφάνου Αριστείδης – Κυριάκος

Πηγή: i-live

Σχόλια