Δίκτυο Μεσόγειος SOS: καλύτερα ενεργοί παρά ραδιενεργοί!

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα συμμετάσχει στη Συλλογική Αντιπυρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το κτίριο της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, θέλοντας να εκφράσει την αντίθεση του στη συμφωνία για το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακκούγιου.

Από την ίδρυσή του το 1990, παραμένει σταθερά υπέρ της συνεργασίας των περιβαλλοντικών και αντιπυρηνικών κινημάτων, της συνεργασίας των κοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης  για την σταδιακή έξοδο από την πυρηνική ενέργεια (και στην πολεμική και στην δήθεν ειρηνική μορφή της).

Η τραγωδία του Τσερνομπίλ έδειξε, ακόμα και σε αυτούς που δεν ήθελαν να το καταλάβουν, το μέγεθος των συνεπειών της λεγόμενης «ειρηνικής χρήσης» της πυρηνικής ενέργειας.

Η πρόσφατη συμφωνία των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ρωσίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις Μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, μας υποχρεώνει να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό αντιπυρηνικό και περιβαλλοντικό κίνημα σε όλη την περιοχή και να συνεργαστούμε διακρατικά αφενός για να αποτρέψουμε ένα μεγάλο κίνδυνο για την Τουρκία, την Ελλάδα και τις άλλες κοινωνίες της περιοχής – την πυρηνική δηλαδή απειλή –  κι αφετέρου για να συμβάλουμε στη συνεργασία των χωρών της περιοχής στα θέματα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η εν λόγω οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Θα συνεχίσουμε ως Δίκτυο Μεσόγειος SOS– όπως και στο παρελθόν  – να ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση για συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα στην Τουρκία και τις άλλες γειτονικές χώρες με δεδομένο ότι η πυρηνική απειλή δεν γνωρίζει σύνορα.

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει πάντα επικίνδυνη. Αρκεί ένα ατύχημα, όπως αυτό στο Τσερνομπίλ, για να προκληθούν χιλιάδες θάνατοι και βλάβες στην υγεία, ακόμα και σε χώρες και περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πυρηνική μονάδα, αλλά και τεράστια οικονομική ζημιά και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.

Η καθημερινή ρουτίνα ακόμα και του πιο «ασφαλούς» πυρηνικού εργοστασίου οδηγεί στην παραγωγή εξαιρετικά επικίνδυνων, ενεργών για πολλές εκατονταετίες ή και χιλιετίες ραδιενεργών αποβλήτων, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική και ασφαλής λύση.

Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας, τα θέματα ασφάλειας των πυρηνικών μονάδων απέναντι σε σεισμούς, τρομοκρατικά χτυπήματα ή κλοπές ραδιενεργού υλικού αποτελούν  παράγοντες που από μόνοι τους επαρκούν για να αντιτίθενται οι κοινωνίες στα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων.

Το πυρηνικό λόμπυ δαπανά τεράστια ποσά για να διαφημίσει την πυρηνική απειλή ως «λύση» στα σημερινά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προωθήσει μια νέα Οδηγία Euratom για τα πυρηνικά απόβλητα, με στόχο να πείσει τους ευρωπαίους πολίτες πως το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων έχει αντιμετωπιστεί.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS λέει ξεκάθαρα όχι στην πυρηνική ενέργεια. Καλύτερα ενεργοί, παρά ραδιενεργοί!. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην καταστροφή για να αντιδράσουμε και να κινητοποιηθούμε.

Πηγή : Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Σχόλια