Έβρος: η άσκηση για τις πλημμύρες συνεχίζεται με επιτυχία

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έρευνα και διάσωση αγνοούμενων κυνηγών και λαθρομεταναστών στον υγροβιότοπο στο Δέλτα του Έβρου, διάσωση επιβατών αγροτικού οχήματος στο ποταμό Άρδα και τέλος σύγκρουση ΙΧ με βυτιοφόρο που μετέφερε επικίνδυνο χημικό φορτίο, λόγω ολισθηρότητας του δρόμου από τις βροχοπτώσεις.

Θα μπορούσε να ήταν αληθινή είδηση, καθώς στον Έβρο έχουν συμβεί παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.

Ωστόσο, αφορά το σενάριο της πρώτης ημέρας της άσκησης προσομείωσης για τις πλημμύρες Ευρωπαικής Εμβέλειας, με την ονομασία «Evros 2010», η οποία διεξάγεται με επιτυχία.

Σκοπός του προγράμματος, είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η ανταπόκριση σε πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Έβρου, μέσα από την προσομοίωση της οργάνωσης και αντιμετώπισής τους με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την επιχειρησιακή συνδρομή και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η νομαρχία Έβρου και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, έχουν αναλάβει το ρόλο του Συντονιστή του Προγράμματος  της ΕΕ «Διαχείριση Σύνθετων Πλημμυρών στις Ευπαθείς Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αποτελεσματικών αντιδράσεων και Συντονισμένης Άσκησης Εφαρμογών».

Επίσης, συμμετέχουν ως έταιροι φορείς από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αστυνομικές Αρχές, Στρατιωτικές Αρχές, δήμοι του Ν. Έβρου, Εθελοντικές οργανώσεις, Υπηρεσίες ΠΑΜΘ, ΕΚΑΒ και γενικά Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση υλοποιείται στους χώρους και τα πεδία που αναφέρουν τα συνημμένα επεισόδια-σενάρια και η χρονική διάρκειά της είναι από 26-31 Μαίου.

Ο χώρος στρατοπέδευσης των χερσαίων δυνάμεων, θα είναι ο δήμος Ορεστιάδας (Βόρειο Άλσος Ανδριανουπόλεως) και ως κέντρο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο των Νομαρχιών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του econews, ένα από τα τρία σενάρια που πραγματοποιήθηκαν χθες 28 Μαίου, ήταν στις 10 το βράδυ με ατύχημα που «συνέβει» στην εθνική οδό Ορεστιάδας- Αλεξανδρούπολης,  λίγο πριν την είσοδο του εργοστασίου ζάχαρης.

Λόγω ολισθηρότητας του δρόμου από βροχόπτωση, ανατράπηκε βυτιοφόρο όχημα στην είσοδο του εργοστασίου ζάχαρης, το οποίο μετέφερε υγρή αμμωνία.

Το Συντονισμό είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας με το διασωστικό της οχημα και η 4η ΕΜΑΚ με όχημα περιβαλλοντικής προστασίας, για καθορισμό ψυχρής και θερμής ζώνης.

Επίσης, συμμετείχαν το ΕΚΑΒ των Ιταλών, Βούλγαροι διασώστες, Ελληνικές Εθελοντικές Ομάδες και η Γερμανική δύναμη με ένα όχημα.

Με την ανατροπή του βυτιοφόρου εγκλωβίζεται ο οδηγός, ενώ επιβατικό όχημα που ακολουθούσε λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, προσέκρουσε πάνω του.

Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια απεγκλωβισμού των επιβαινόντων και στα δύο οχήματα.

Ακολούθησε η απολύμανση των μελών των διασωστικών ομάδων και οι «τραυματίες» μεταφέρθηκαν στπο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Θα μπορούσε να ήταν ένα αληθινό γεγονός….

Σχόλια