ΑΠΕ: οι αντιδράσεις του ΣΕΦ για το νομοσχέδιο

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τον προβληματισμό του για το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Ο νέος νόμος, ενώ υποτίθεται ότι απλοποιεί τις αδειοδοτικές διαδικασίες και επιταχύνει τις επενδύσεις, στην πράξη θέτει νέα εμπόδια στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Συγκριμένα υποστηρίζει:

– Με τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται άμεσα η υποβολή αίτησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μόνο σε κτίρια.

– Τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα επιτραπεί η υποβολή αίτησης για εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών ισχύος έως 500 κιλοβάτ (KWp) σε οικόπεδα και αυτό μόνο αν ξεπεράσουν ένα νέο γραφειοκρατικό σκόπελο που επέβαλε η νέα νομοθεσία, τη «βεβαίωση απαλλαγής» από περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρμόδια Περιφέρεια (ένα ανούσιο εμπόδιο που δεν ίσχυε μέχρι τώρα) και μόνο αν σε ακτίνα 150 μέτρων από το γήπεδο εγκατάστασης δεν προγραμματίζονται και άλλα έργα με συνολική ισχύ έως 500 KWp.

– Μέχρι να υπογραφεί μία υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν στη χώρα ως το 2020, παγώνουν όλα τα νέα μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να ανθεί μία μαύρη αγορά πώλησης αδειών από αυτούς που είχαν εξασφαλίσει άδειες στο παρελθόν και που σήμερα εξασφαλίζουν δυσανάλογα υψηλά κέρδη, χωρίς να υλοποιούν την επένδυση.

Στα θετικά του νομοσχεδίου ο ΣΕΦ επισημαίνει ότι το όριο για την έκδοση άδειας παραγωγής ανέβηκε από τα 150 KWp στα 1.000 KWp (αν και το αίτημα της αγοράς ήταν η κατάργηση της ανούσιας αυτής άδειας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, π.χ. τη Γερμανία) και την κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και εντός οργανωμένων βιομηχανικών υποδοχέων.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αδειοδοτηθεί ένα μικρό έργο φωτοβολταϊκών και ο χρόνος αυτός θα παραμείνει σημαντικός και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασίες εξπρές για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Μέσα σε ένα μόλις μήνα, η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με υγραέριο ισχύος 1.010 MW, όταν έργα φωτοβολταϊκών των λίγων κιλοβάτ βασανίζονται για μήνες για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ο ΣΕΦ επιμένει πως ενεργειακοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί λόγοι, επιτάσσουν τη γοργή και απρόσκοπτη προώθηση των φωτοβολταϊκών, ώστε η τεχνολογία αυτή να καλύπτει τουλάχιστον το 12% της ηλεκτροπαραγωγής το 2020.

Πηγή: ΣΕΦ

Σχόλια