Ομπάμα: «φρένο» στις θαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική

0
28

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή χορήγησης αδειών για εξόρυξη πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ken Salazar, δήλωσε ότι θα ανασταλούν όλες οι χορηγήσεις αδειών για υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική μέχρι το 2011.

Η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, έρχεται ως συνέχεια των μέτρων μετά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell επρόκειτο να ξεκινήσει το καλοκαίρι ένα σχέδιο διερεύνησης για γεωτρήσεις στην Αρκτική, αλλά τώρα με τα νέα μέτρα αναστέλλεται.

Τα εν λόγω μέτρα θεωρούνται ως αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών για τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του δυστυχήματος στον Κόλπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά το ατύχημα στον Κόλπο, η κυβέρνηση Ομπάμα με αφορμή την περιβαλλοντική καταστροφή, τάχθηκε υπέρ της σημαντικής αύξησης του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων,  που πρέπει να καταβάλλουν οι πετρελαϊκές εταιρείες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν ένα ποσό έως 75 εκατ. δολάρια για τις επιχειρήσεις καθαρισμού σε περίπτωση ατυχήματος για το οποίο φέρουν ευθύνη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μια πρόταση που έγινε από μια μερίδα Αμερικανών γερουσιαστών, συνιστά την αύξηση του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων από 75 εκατ. σε 10 δις δολάρια.

Το εν λόγω κείμενο, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της ΒΡ για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια