Παπανδρέου: «Να βγούμε από τη σήψη και να τελειώνουμε με τη διαφθορά»

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «για να βγούμε από τη σήψη και να τελειώνουμε με τη διαφθορά όπου και αν βρίσκεται», εξέφρασε από την Κομοτηνή, την οποία επισκέπτεται από το πρωί, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια. Η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα προσχήματα. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν αυτό ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη να μείνουν πίσω αντιλήψεις και πρακτικές οι οποίες οδήγησαν στο «σημερινό αδιέξοδο» επεσήμανε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση έπραξε ό,τι ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα.

«Σώσαμε την Ελλάδα. Μας δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο να ανασάνουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε τις βαθιές αλλαγές που τόσο πολύ θέλει η ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος  Παπανδρέου ανέφερε ότι η διαφθορά πρέπει να χτυπηθεί «ακόμα και αν πρέπει να ματώσουμε», ενώ δήλωσε πως, αν και «όλοι έχουμε ευθύνη» για πρακτικές του παρελθόντος, είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουν αυτές οι πρακτικές.

Συνεχίζοντας, είπε πως η φοροδιαφυγή, το φακελάκι και η προμήθεια ήταν κοινωνικά αποδεκτά φαινόμενα και δικαιολόγησε την οργή των πολιτών- ωστόσο, τόνισε ότι η οργή και η διαμαρτυρία δεν οδηγούν πουθενά από μόνες τους.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η διαφθορά έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό και επέρριψε στην προηγούμενη κυβέρνηση ευθύνες, λέγοντας πως επέλεξε τη «σιωπή και τη συγκάλυψη».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε επίσης ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας πως αν δεν επενδύσουμε σε αυτό, πάλι σε λίγα χρόνια, θα έλθουν και θα μας πουν μειώστε μισθούς για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κομοτηνή επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Γ. Πεταλωτής, Λ. Κατσέλη, Δ. Ρέππας, Τ. Μπιρμπίλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Γερουλάνος, Ι. Μαγκριώτης, Θ. Τζάκρη, Φ. Σαχινίδης, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Βούγιας, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα, ο γγ Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης, καθώς και άλλοι γενικοί γραμματείς του υπουργείου και βουλευτές της περιοχής, ενώ παρών είναι και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης (ΟΚΕ), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την εγγύηση του Δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 δισ. ευρώ προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, έριξε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ με την Περιφέρεια, ώστε αυτά να συνδεθούν με το αναπτυξιακό πρότυπο και ζήτησε από την ΟΚΕ τη διατύπωση προτάσεων για το πώς αυτή θα έχει περισσότερο λόγο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης κάποιου σε αυτά πέραν των διαδικασιών του εξεταστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό.

Σχόλια