Ιδιωτικός Τομέας: τι προβλέπει το μνημόνιο της τρόικας για μισθούς-αποζημιώσεις

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όσον αφορά σε απολύσεις και αποζημιώσεις, αλλά και η μείωση του κατώτατου βασικού μισθού εισόδου στην αγορά εργασίας είναι κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ , ΕΚΤ) που αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» θα πραγματοποιηθεί ένας τυπικός διάλογος προτού τα  μέτρα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απόσχει από τον διάλογο με τον πρόεδρό της Γιάννη Παναγόπουλο να δηλώνει «Είναι καθαρή πρόκληση η πρόσκληση του υπουργού και πρέπει να την απορρίψουμε. Με ωμό τρόπο παρεμβαίνει υπέρ των ισχυρών. Ο διάλογος είναι ναρκοθετημένος. Χρειάζεται πολιτική καταγγελία και παρέμβαση. Δεν έχουμε περιθώρια παζαρέματος και διαπραγμάτευσης. Έχει κοπεί κάθε γέφυρα».

Εντωμεταξύ, το ΔΝΤ απέρριψε όλες τις πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό, ωστόσο από το υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις πάνω στα εξής θέματα:

Στα σαράντα χρόνια εργασιακού βίου που θέτει η τρόικα ως όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πρέπει να  περιλαμβάνονται τα χρόνια σπουδών, στρατιωτικής θητείας, ανατροφής παιδιών κλπ, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν χρόνια εργασίας χωρίς ασφάλιση και μέσο χρόνο πραγματικής ασφάλισης 28 χρόνια οι άνδρες και 22 οι γυναίκες, η επιβολή της 40ετίας είναι απαγορευτική, αφού θα τους προσθέσει έως και 14 χρόνια επιπλέον εργασίας κατά μέσον όρο.

Πηγή: i-live

Σχόλια