Η Greenpeace κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανερμάτιστο ενεργειακό σχεδιασμό»

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Με δυο μέτρα και δυο σταθμά χαράζει την ενεργειακή πολιτική της η κυβέρνηση» σύμφωνα με την Greenpeace, αφού από τη μια καθυστερεί να λάβει αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό, ενώ από την άλλη εγκρίνει με διαδικασίες εξπρές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Greenpeace επισημαίνει ότι αν και με το νέο νόμο γίνονται προσπάθειες βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, η κυβέρνηση «τινάζει στον αέρα τον ανερμάτιστο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας επιτρέποντας τη δημιουργία γιγαντιαίας ρυπογόνου μονάδας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας».

Σε ό,τι αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, η Greenpeace  τονίζει ότι παρά τις εκπτώσεις από την αρχική φιλόδοξη προσέγγιση, υπάρχουν διατάξεις που βελτιώνουν σημαντικά το επενδυτικό περιβάλλον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, «τα όποια μέτρα απλοποίησης και επιτάχυνσης προτείνονται, ωχριούν μπροστά στις διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν για την έκδοση άδειας παραγωγής σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο υγραέριο στον Αστακό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η συγκεκριμένη μονάδα δεν περιλαμβάνεται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, ενώ εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την περιοχή.

Επιπλέον, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται να εκλύει περίπου 3,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

«Είναι ατυχές το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μία σπάνια επίδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, με την κραυγαλέα προώθηση μίας επένδυσης που τορπιλίζει τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και την Πράσινη Ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ίδια η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να μην εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό και ζητά από την τοπική κοινωνία να αντισταθεί σε ένα έργο που «στο όνομα της ανάπτυξης απειλεί να τινάξει την περιοχή στον αέρα».

Σχόλια