Υποχώρηση κυβέρνησης στο καμποτάζ – Προστασία στο "Ζενίθ"

1
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ακυρώνει την άρση του καμποτάζ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Το σχέδιο προβλέπει ότι στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να απασχολείται συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων ναυτικών και ότι οι ναυτιλιακές θα υπογράφουν τριετείς συμβάσεις με το Δημόσιο.

Επίσης, προβλέπει την επιβάρυνση της δαπάνης των επιβατών με ένα τέλος, το οποίο θα χρηματοδοτεί προγράμματα κατάρτισης ναυτικών.

Επί της ουσίας οι όροι αυτοί συνιστούν διατήρηση του καμποτάζ.

Σημειώνεται πως η διατήρηση του καμποτάζ στοιχίζει πάνω από 1 δις. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, καθώς κρουαζιερόπλοια σημαίας κράτους εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως αφετηρία ή τερματισμό κρουαζιέρας.

Εντωμεταξύ αναβρασμός επικρατεί στον Πειραιά, καθώς τη Δευτέρα η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Zenith συμπίπτει με την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΠΝΟ.

Ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας και του Πειραιά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις με τους εκπροσώπους του να δηλώνουν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν άψογη φιλοξενία στους εκατοντάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Μάλιστα θα μοιραστεί ένα τριαντάφυλλο σε κάθε τουρίστα ως δείγμα ελληνικής φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας τονίζει ότι «η εκδήλωσή μας αυτή στο λιμάνι του Πειραιά, μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο της χώρας: την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και τον πολιτισμό μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησιμάτος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό εμπόριο, ειδικά στον Πειραιά, επί πολλά χρόνια στήριξε το καμποτάζ προσπαθώντας να στηρίξει και τις κατά παράδοση ναυτικές οικογένειες που ζούσαν και ζουν στην πόλη μας. Όμως σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάνοντας “ταμείο” στην αγορά της κρουαζιέρας παρατηρήσαμε ότι ως χώρα χάνουμε πελάτες και συνάλλαγμα εμμένοντας σε μια πολιτική που τελικά δεν απέδωσε καρπούς στον τόπο».

Υπενθυμίζεται η ταλαιπωρία που είχαν υποστεί 950 επιβάτες του Zenith στα μέσα του μήνα εξαιτίας κινητοποιήσεων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Πηγή: i-live

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Εμπορικος συλλογος καλα θα κανει να προστατευσει τους χιλιαδες ανασφαλιστων εμπορουπαλληλων στα εμπορικα καταστηματα και να μην «γδερνει» τους τουριστες που ερχονται στην χωρα μας στο ονομα της «ελευθερης» αγορας.Αυτοι που πρωτοι εκαναν την ελλαδα μια απο τις πιο ακριβες χωρες διωχνοντας τους τουριστες το παιζουν τωρα ηρωες βγαλμενοι απο ελληνικη ταινια να περιμενουν να αποβιβαστει ο στολος για να τον ρανουν με λουλουδια ….

Comments are closed.