Κόλπος Μεξικού: ελπίδες για διακοπή της διαρροής πετρελαίου

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η εταιρεία BP επιχείρησε να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού με ειδική έγχυση λάσπης και σκυροδέρματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής δήλωσε ότι σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στο Κόλπο.

H επιχείρηση για τη φραγή της πετρελαιοπηγής ονομάστηκε «top kill».

Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε βάθος 1,500 μέτρων και η ΒΡ δείχνει πολύ επιφυλακτική στις ανακοινώσεις της, καθώς οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 60% με 70%.

Από το συγκεκριμένο σημείο βγαίνει τώρα μόνο λάσπη και όχι πετρέλαιο.

Η BP έχει διακόψει προσωρινά τις εργασίες για τη φραγή της πετρελαιοπηγής, προκειμένου να αναλυθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την επιχείρηση «top-kill».

Θα χρειαστούν να 24-28 ώρες για να μπορούν οι μηχανικοί της ΒΡ να εκτιμήσουν αν πέτυχε η συγκεκριμένη επιχείρηση ή όχι.

Αν η επιχείρηση πετύχει, τότε η εταιρεία θα προχωρήσει να ρίξει τσιμέντο ταχείας πήξεως για να σφραγίσει την πετρελαιοπηγή.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των Αμερικανών επιστημόνων, τουλάχιστον 12,000 βαρέλια αργού πετρελαίου διέρρεαν στον Κόλπο καθημερινά.

Είναι η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην Αμερικάνικη ιστορία, ξεπερνώντας ακόμα και την τραγωδία του Exxon Valdez το 1989.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να  επισκεφτεί τη Λουιζιάνα .

Η οικολογική καταστροφή στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Λουζιάνας είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στο Δέλτα του Μισισιπή.

Πολλοί πελεκάνοι στον κόλπο Barataria Bay της Λουιζιάνα βρέθηκαν καλυμμένοι με το ελαιώδες υγρό, και τα άλλοτε καφέ και άσπρα φτερά τους τώρα ήταν μαύρα.

Εκτός αυτού, τα αυγά και οι φωλιές τους είχαν καλυφθεί με πίσσα και ακατέργαστο πετρέλαιο.

Ακόμα οι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η ζημιά θα αποκατασταθεί και αν θα σωθούν τα οικοσυστήματα της περιοχής και τα πτηνά που φιλοξενούν.

Για  το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια