Σκάνδαλο Siemens: «χορηγία» 200.000 μάρκων παραδέχτηκε ο Τάσος Μαντέλης

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την είσπραξη ποσού ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων από τη Siemens το 1998 παραδέχτηκε ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη Τάσος Μαντέλης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Μαντέλης χαρακτήρισε το ποσό ως χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρώην υπουργός εισέπραξε και δεύτερο κονδύλι ύψους 250.000 μάρκων το 200.000 σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο δήλωσε «δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα».

Ο κ. Μαντέλης αρνήθηκε ότι τα χρήματα των «μαύρων» ταμείων της Siemens κατευθύνθηκαν προς τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την Εξεταστική Επιτροπή, τα χρήματα που εισέπραξε ο Τάσος Μαντέλης ουδέποτε διακινήθηκαν για τους σκοπούς της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά ξοδεύτηκαν για δίδακτρα των παιδιών του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε λογαριασμό άλλης ελβετικής τράπεζας, με το όνομα ROKOS, έχουν κατατεθεί 850.000 μάρκα, αλλά ο δικαιούχος παραμένει άγνωστος.

Ο κ. Μαντέλής άφησε αιχμές και για άλλα πολιτικά πρόσωπα λέγοντας «ψάξτε τον ανώνυμο πληροφοριοδότη που στις 18/6/2008 έδωσε σε δύο δημοσιογράφους την πληροφορία ότι στους λογαριασμούς μου υπάρχουν 10 εκατομμύρια μάρκα ώστε να ξεπλύνουν τη μίζα στην πλάτη μου».

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες των βουλευτών ο κ. Μαντέλης και η σύζυγός του έχουν περισσότερα από 25 ακίνητα στην κατοχή τους.

Συγκεκριμένα, διέθεταν διαμερίσματα, οικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα σε Αθήνα, Κορωπί, Κερατέα, Κεφαλονιά, καθώς και ποσοστό σε δασόκτημα στα Μέγαρα. Οι καταθέσεις του ιδίου ανέρχονταν στις 9.581.154 δρχ. και της συζύγου στις 13.190.300 δρχ.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως όλα θα βγουν στο φως και υπογραμμίζει την πρόθεσή της για κάθαρση: «Γνωρίζαμε ότι θα ματώσουμε, αν βρεθούν μπλεγμένα και στελέχη του δικού μας χώρου. Αλλά δεν διστάσαμε, διότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Όσοι ενέχονται να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους», δήλωνε κυβερνητικό στέλεχος.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης μίλησε για «αθλιότητα Μαντέλη».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας πως «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens».

Πηγή: i-live

Σχόλια