«Πράσινα» Δάνεια από τις τράπεζες

0
496

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα «Πράσινα» Δάνεια έχουν ως στόχο τη βελτίωση των κτηρίων και την εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων, τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας ή στην παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η Εθνική έχει λανσάρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4%.

Η  Eurobank έχει λανσάρει το «πράσινο δάνειο κατοικίας»με επιτόκιο βασισμένο στο euribor τριμήνου + περιθώριο.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» με τελικό επιτόκιο 8,8%.  Το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις), αλλά και για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, βασισμένο στο euribor μηνός + περιθώριο. Σημειώνεται πως το περιθώριο σε παρίπτωση που υπάρχουν εξασφαλίσεις ανέρχεται σε 3%, ενώ χωρίς εξασφαλίσεις ανέρχεται σε 5%.

Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα».

Αναλυτικά, η Εθνική στοχεύει να χορηγήσει «πράσινα δάνεια» σε περισσότερα από 100,000 νοικοκυριά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενεργειακή Εθνοστέγη», με επιτόκιο 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ και κατά 1 μονάδα σε σχέση με το επισκευαστικό, το οποίο ξεκινά από τα επίπεδα του 4%.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, εξασφαλίζεται και η χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια, προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

Η τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε ότι χορηγεί το Πράσινο Κατοικίας – Φωτοβολταϊκά, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών.

Με αυτό τον τρόπο οι πελάτες θα μπορούν να παράγουν ενέργεια που θα έχουν τη δυνατότητα να την μεταπωλούν στη ΔΕΗ, με μια ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, γεγονός που μπορεί να τους αποφέρει ετήσιο εισόδημα μέχρι και 7,500 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έσοδο αφού υπερκαλύψει την ετήσια αποπληρωμή του δανείου και τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό ένα σημαντικό αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.

Το εν λόγω δάνειο χορηγείται είτε με προσημείωση ακινήτου, είτε με εκχώρηση της σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος του Φωτοβολταικού Συστήματος με τη ΔΕΗ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λάνσαρε στην αγορά ένα «πράσινο» προιόν, το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που έχουν μια ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά στις στέγες.

Ο καταναλωτής μπορεί να κερδίσεις μέχρι και 4,000 ευρώ το χρόνο πουλώντας το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ.

Παράλληλα, εκείνοι που θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος, θα ενισχύσουν το εισόδημα τους για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η μόνη προϋπόθεση του προγράμματος είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει μία ταράτσα ή στέγη και αν καταθέσει αίτηση στο ΤΤ, και εκείνο αναλαμβάνει τα πάντα: από τη δανειοδότηση, τη μελέτη και το σχεδιασμό της τεχνικής λύσης και τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5δισ. ευρώ, για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.

Η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%, και η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.

Η οικολογική αναβάθμιση μιας κατοικίας κοστίζει από 15.000 – 20.000 ευρώ.

Το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, είναι ικανό να αποπληρώσει τη δόση του δανείου.

Αναλυτικότερα, τα προϊόντα καλύπτουν το κέλυφος του κτιρίου όπως: τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, χρήση ψυχρών βαφών, τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, κατασκευή πράσινης στέγης στο δώμα του κτιρίου κ.α.

Μεταξύ των άλλων, χρηματοδοτούνται η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης, η εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης, η εγκατάσταση μικρού βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της κατοικίας, κλπ.

Σχόλια