Έβερεστ: πέντε πτώματα ορειβατών βρέθηκαν στη «ζώνη θανάτου»

0
826

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Είκοσι ορειβάτες από το Νεπάλ επιχείρησαν να καθαρίσουν τα σκουπίδια που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες στο όρος Έβερεστ, σύμφωνα με το Times Live.

H ομάδα του Namgyal Sherpa, αρχηγός της Extreme Everest Expedition 2010, πραγματοποίησε επιχείρηση καθαρισμού στην περιοχή που ονομάζεται «ζώνη θανάτου».

Ο Shepra μαζί με την ομάδα του ανακάλυψαν 5 πτώματα ορειβατών.

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 8,000 πόδια και έχει ονομαστεί έτσι λόγω της έλλειψης οξυγόνου και του εξαιρετικά δύσκολου εδάφους της. Η συγκέντρωση οξυγόνου είναι τρεις φορές μικρότερη από ότι στο επίπεδο της θάλασσας.

Η συγκεκριμένη ζώνη ευθύνεται για το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Μεταξύ των νεκρών, ο Αμερικανός Scott Fisher, ο οποίος ήταν οδηγός μιας αποστολής ορειβατών και σκοτώθηκε το 1996.

«Βρεθήκαμε τυχαία μπροστά στο πτώμα του Fisher….τραβήξαμε φωτογραφίες αλλά δεν τον αγγίξαμε» δήλωσε ο Chakra Karki, μέλος της αποστολής.

«Μιλήσαμε με την οικογένεια του, όπου μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να τον αφήσουμε εκεί και εμείς σεβαστήκαμε την απόφαση τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επίσης, η ομάδα επέστρεψε τις σωρούς δύο ορειβατών στις οικογένειες τους, του Ελβετού Gianni Goltz που σκοτώθηκε το 2008 και του Ρώσου Duganov Sergey, ο οποίος σκοτώθηκε φέτος.

Από το 1953 έχουν πεθάνει περίπου 300 ορειβάτες στο όρος Έβερστ.

Πολλοί από αυτούς έχουν ανασυρθεί από το Έβερεστ, αλλά όχι εκείνοι που βρίσκονται στη «ζώνη θανάτου».

Η ομάδα συγκέντρωσε περίπου 2,500 τόνους σκουπίδια.

Τα σκουπίδια ήταν για χρόνια θαμμένα κάτω από το χιόνι, αλλά έχουν ξαναβγεί πάλι στην επιφάνεια, επειδή το χιόνι λιώνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια