Έβρος: ξεκίνησε η άσκηση προσομοίωσης πλημμύρων

0
78

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ξεκίνησε χθες 26 Μαΐου η άσκηση προσομοίωσης πλημμύρων, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με την επωνυμία «EVROS 2010», η οποία  θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου,  με τη νομαρχία Έβρου και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας να συμμετέχει ως Συντονιστής, στο Πρόγραμμα της ΕΕ «Διαχείριση Σύνθετων Πλημμυρών στις Ευπαθείς Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αποτελεσματικών αντιδράσεων και Συντονισμένης Άσκησης Εφαρμογών».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», σκοπός του προγράμματος είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η ανταπόκριση σε πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Έβρου, μέσα από την προσομοίωση της οργάνωσης και αντιμετώπισής τους με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την επιχειρησιακή συνδρομή και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης δήλωσε ότι «Το πρόγραμμα αυτό διεκδικήθηκε από την πλευρά της νομαρχίας, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή.

Συμμετέχουν ως εταίροι φορείς από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αστυνομικές Αρχές, Στρατιωτικές Αρχές, δήμοι του Ν. Έβρου, Εθελοντικές οργανώσεις, Υπηρεσίες ΠΑΜΘ, ΕΚΑΒ και γενικά Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 3 του Ν. 3013/02.

Ο αριθμός των συμμετασχόντων είναι 190 άτομα.Η άσκηση θα υλοποιηθεί στους χώρους και τα πεδία που αναφέρουν τα συνημμένα επεισόδια-σενάρια και η χρονική διάρκειά της θα είναι 6 ημέρες .

Ο χώρος στρατοπέδευσης των χερσαίων δυνάμεων θα είναι ο δήμος Ορεστιάδας (Βόρειο Άλσος Ανδριανουπόλεως) και ως κέντρο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο των Νομαρχιών».

«Θα προσομοιωθεί μια κατάσταση που εμφανίζεται και σε πραγματικές συνθήκες. Δηλαδή, το σενάριο είναι ότι έρχονται 5.000 m3/δευτερόλεπτo νερού από τον Άρδα, τον Έβρο και τον Τούντζα, σπάνε τα φράγματα στη Βουλγαρία, δημιουργούνται μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα και κινδυνεύουν πόλεις, χωριά, ανθρώπινες ζωές στο νομό.

Πρόκειται για τη χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 50 χρόνων. Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων να συνδράμει στον Έβρο. Για αυτό το λόγο ζητείται να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Αντιστράτηγος Κ. Κεσαπίδης δήλωσε ότι «Το κύριο βάρος της άσκησης το έχει το Πυροσβεστικό Σώμα. Από αυτό το σενάριο που έχει αναπτυχθεί θα βγουν αποτελέσματα και συμπεράσματα της συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και των υπολοίπων φορέων, είτε είναι εθελοντές, είτε κρατικοί φορείς.

Συμπεράσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε στο μέλλον, εφόσον θα έχουμε πλημμύρες ή οτιδήποτε άλλο στην περιοχή, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και γρηγορότερα, αλλά και χωρίς θύματα».

Σχόλια