Έκλεισε αγωγός πετρελαίου μετά από διαρροή στην Αλάσκα

0
38

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έκλεισε προσωρινά αγωγός πετρελαίου μήκους 800 μιλίων, ο οποίος διασχίζει την Αλάσκα και ανήκει εν μέρει στη BP, ύστερα από διαρροή αρκετών χιλιάδων βαρελιών αργού, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

Το νέο ατύχημα συνέβη χθες 25 Μαίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την εταιρεία ΒΡ, η οποία ευθύνεται για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού που προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου ύστερα από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης .

Αιτία του ατυχήματος ήταν η διακοπή ηλεκτροδότησης στο σταθμό που προκάλεσε το άνοιγμα των βαλβίδων εκτόνωσης και είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει μια δεξαμενή αποθήκευσης και να διαρρεύσουν χιλιάδες τόνοι αργού πετρελαίου.

Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Ο σταθμός που βρίσκεται 100 μίλια νότια του Φέρμπανκς εκκενώθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η Alyeska Pipeline Service Co., η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό.

Η Michele Egan, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε αλλά εκτιμάμε ότι φθάνει τις αρκετές χιλιάδες βαρέλια».

«Παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο του αγωγού, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα ότι όλα θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά με ασφάλεια», συμπλήρωσε η ίδια.

«Η διαρροή του αργού πετρελαίου προκλήθηκε σε μια περιοχή που μπορεί να περιοριστεί και έχει χωρητικότητα 104,500 βαρέλια», σύμφωνα με την ίδια.

Από τον αγωγό Trans-Alaska , ο οποίος συνδέει την ακτή του Prudhoe με το λιμάνι Valdez, διέρχονται περίπου 645,113 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια