ΟΟΣΑ: Δεν υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πεποίθησή του ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη» εξέφρασε ο  ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σε συνέντευξή στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών περνάει από μείωση του κόστους εργασίας και από απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

LE FIGARO: Παρά την κινητοποίηση της Ευρώπης οι Αγορές εξακολουθούν να επιτίθενται στην ευρωζώνη. Για ποιο λόγο;
Πιέρ Κάρλο Παντοάν: Οι Αγορές περιμένουν τη λήψη των μέτρων στο σύνολό τους και κυρίως την υλοποίησή τους. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, στην οποία δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και παίρνονται νέες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα της προσαρμογής των οικονομιών στις νέες καταστάσεις με δυσκολότερη περίπτωση αυτή της Ελλάδας.

Δεν είναι αλήθεια ότι οι Αγορές προεξοφλούν αρνητικά της δυσοίωνες προοπτικές της ευρωζώνης;
Είναι προφανές πως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιφέρουν βραχυπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το τίμημα. Στις προβλέψεις μας δεν βλέπουμε αισθητές διαφορές σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είναι μικρότερη από τις ΗΠΑ.

Πολλοί οικονομολόγοι, κυρίως του ΔΝΤ, ανησυχούν οτι τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται θα επιφέρουν συνέπειες στην ανάκαμψη. Συμμερίζεστε αυτή την ανάλυση; Δεν είναι υπερβολική και πολύ βιαστική;
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Όλα τα Κράτη οφείλουν να υιοθετήσουν προγράμματα προσαρμογής. Είχαμε προβλέψει τη σταδιακή εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης της κρίσης μες το 2010 με στόχο την υλοποίησή τους το 2011. Η πίεση των Αγορών επιτάχυνε τις διαδικασίες. Είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι όλα τα Κράτη υιοθετούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι ένα δείγμα σταθερότητας που απεστάλη στις Αγορές. Από αυτή την άποψη οι ΗΠΑ είναι λιγότερο υποχρεωμένες να λάβουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύκλο ύφεσης στην ευρωζώνη;
Δεν υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης. Παρόλα αυτά τα Κράτη οφείλουν να προχωρήσουν σε διαθρωτικές αλλαγές για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται μέσω μείωσης του εργατικού κόστους ή από την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών. Ο ΟΟΣΑ, για παράδειγμα, ζήτησε από τη Γερμανία την απελευθέρωση του τομέα των Υπηρεσιών, διότι θα είχε θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι μια άλλη επίσης προτεραιότητα: η επιμήκυνση του εργασιακού βίου θα ενισχύσει τη ζήτηση.
Η μεταβλητότητα του Ευρώ δεν αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο;
Η μεταβλητότητα πάντα αποτελεί πρόβλημα, αλλά δεν είναι σημαντική για το ευρώ στην παρούσα φάση. Αντιθέτως, η εξασθένηση του ευρώ σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο είναι θετικό νέο για την οικονομία, καθώς θα ωφελήσει τις εξαγωγές εκτός ευρωζώνης. Το ενιαίο νόμισμα είχε υπερτιμηθεί για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, θα ήταν επιθυμητές επιπλέον προσαρμογές καιν άλλων νομισμάτων, και ειδικότερα του κινεζικού γιουάν. Μια σταδιακή ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, θα προκαλούσε μια αναδιανομή της παγκόσμιας ζήτησης, γεγονός που θα ωφελούσε πολύ την ανάπτυξη.

Πηγή: Figaro

Σχόλια