ΗΠΑ: Πράσινες θέσεις εργασίας υπόσχεται το ν/σ για την κλιματική αλλαγή

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το  νομοσχέδιο Kerry-Liberman για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε στην αμερικάνικη γερουσία, προτείνει την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 17%, μέχρι το 2020.

Επίσης, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να γίνουν οι ΗΠΑ, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, το εν λόγω νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας « κατά 203,000 το διάστημα 2011-2020», αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Peterson.

Η μελέτη είναι η πρώτη αποτίμηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του νομοσχεδίου, το οποίο συντάχθηκε, από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών John Kerry και τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Joseph Lieberman.

Το  νομοσχέδιο Kerry-Liberman προτείνει, μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, χρήση των ΑΠΕ και προώθηση των καθαρών καυσίμων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Peterson, η έγκριση του θα δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας  σε διάφορους κλάδους.

Συγκεκριμένα, υπολογίζονται περίπου 165,000 νέες θέσεις στην πυρηνική ενέργεια, 19,000 στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 28,000 στα βιοκαύσιμα.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 96,000 νέες θέσεις για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών στις βιομηχανίες.

Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Trevor Houser, επισημαίνει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις.

Λόγω της μειωμένης ζήτησης των ορυκτών καυσίμων και της ακύρωσης κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής,  θα υπάρξει απώλεια περίπου 72,000 θέσεων εργασίας.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια